Linkovi

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Beograda zakazan za ponedeljak


Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Beograda zakazan za ponedeljak, ako se prekorači rok za konstituisanje koji ističe dan kasnije, skupština će biti raspuštena i biće raspisani novi izbori.

Funkcioner Socijalističke partije Aleksandar Antić izjavio je da se traži rešenje kojim bi se dobio dodatni rok za konstituisanje Skupštine Beograda, ali je odbio da potvrdi nezvanične informacije da je postignut dogovor sa Demokratskom strankom da se kao privremeno rešenje za predsednika Skupštine Beograda izabere Branislav Belić koji kao najstariji odbornik predsedava konstitutivnoj sednici Skupštine grada, čime bi se dobio dodatni rok od 30 dana. Ni Branislav Belić nije mogao da potvrdi da li će obavljati funkciju predsednika Skupštine ali je rekao da će u roku od 30 dana biti odlučeno ko će šta pokrivati na nivou grada.

A potpredsednik Socijalističke partije Dušan Bajtović izjavio je da su novi izbori u Beogradu loše rešenje i da bi bili gubitak vremena za razvoj grada ali ni on nije mogao da precizira da li to znači da će socijalisti formirati gradsku vlast sa demokratama uz podršku Liberalno demokratske partije. Ako nije moguće formiranje parlamentarne većine i izbor gradonačelnika, onda ćemo videti da li će biti moguć bar izbor skupštinskih organa kako bi se dobilo dodatno vreme za konsultacije, rekao je Bajatović.

A šef odborničke grupe Liberalno demokratske partije u Skupštini Beograda Dejan Ranđić izjavio je da će odbornici te stranke u ponedeljak pružiti podršku Demokratskoj stranci kako bi se nastavilo konstituisanje gradske vlasti.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda prekinuta je 14. jula posle verifikacije odborničkih mandata, našta su se sudu žalili radikali i narodnjaci. Okružni sud u Beogradu odbacio je žalbu i potvrdio da su mandati verifikovani u skladu sa zakonom, što je izazvalo novo negodovanje predstavnika Srpske radikalne stranke i narodnjačke koalicije.

XS
SM
MD
LG