Linkovi

Obama doputovao u Avganistan, cilj poboljšanje spoljne politike uoči izbora


Demokratski kandidat za predsednika SAD, Barak Obama, doputovao je u Kabul, na početku svoje međunarodne turneje, koja bi trebalo da ojača njegov kredibilitet u oblasti spoljne politike. Portparol senatora iz Ilinoisa rekao je da bi on tokom dana trebalo da se sretne sa predsednikom Avgnistana Hamidom Karzaijem. Zajedno sa Obamom putuju još dvojica američkih senatora, republikanac Čak Hejgl iz Nebraske i demokrata Džek Rid iz Rod Ajlenda, a svi zajedno će potom posetiti i Irak. Pre puta, Obama je novinarima rekao da želi da razgovara sa komandantima na oba ratišta, kako bi stekao predstavu šta ih najviše brine.

Najmanje četvorica avganistanskih policajaca i jedan vojnik NATO-a poginuli su u odvojenim incidentima na jugu Avganistana. Čevorica policajaca stradala su kada je njihovo vozilo naletelo na minu u četvrti Mejvand u provinciji Kandahar, a u istoj eksploziji je ranjen bar još jedan njihov kolega. Još jedan policajac i jedno dete povređeni su u odvojenom incidentu u gradu Kandaharu, kada je bombaš samoubica detonirao eksploziv u blizini policijskog kontrolnog punkta. A kanadska vojska objavila je da je jedan od njenih pripadnika ubijen u jučerašnjoj eksploziji, dok se nalazio u patroli u četvrti Pandžvaji, takođe u provinciji Kandahar.

Takođe danas, francuski ministar odbrane Erve Morin stigao je u nenanjavljenu posetu Kabulu, gde će se susresti sa visokim avganistanskim zvaničnicima. Očekuje se da će Morin posetiti neke od oko 700 francuskih vojnika, koji služe u provinciji Kapisa, blizu prestonice Kabula.

Obama je predložio povlačenje trupa iz Iraka i povećanje vojnog prisustva u Avganistanu, za koji kaže da je važniji u borbi protiv terorizma. Njegov republikanski rival, senator Džon Mekejn, kritikovao je Obamine planove i tvrdi da strategija u Iraku daje rezultate. Tokom svoje međunarodne turneje, Obama će pored Avganistana i Iraka, posetiti i Izrael, Jordan, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke, Barak Obama, krenuo je na turneju po Evropi i Bliskom istoku ne bi li poboljšao spoljnopolitički rejting u odnosu na pitanja nacionalne bezbednosti među biračima u Sjedinjenim državama. Sa druge strane, njegov oponent, republikanac Džon Mekejn, već je dobro poznat izvan američkih granica.

Obamine pristalice očekuju da će poseta osnažiti argument da je on spreman da vodi spoljnu politiku i bude vrhovni komandant oružanih snaga. Ankete javnog mnjenja, kada su u pitanju te dve oblasti, trenutno daju prednost Džonu Mekejnu, mada Obama troši dosta vremena da birače u Sjedinjenim Država ubedi da je kvalitetniji kandidat.

"Umesto otuđenja od sveta, ja želim da Amerika opet bude lider. Kao predsednik, nameravam da primenim čvrstu, pametnu i principijelnu strategiju nacionalne bezbednosti, koja podrazumijeva da naši interesi sežu i dalje od Bagdada."

Obama je obećao da će da povuče većinu borbenih snaga u roku od 16 meseci po preuzimanju predsedničke dužnosti. Najavio je da će u Avganistan poslati pojačanja kako bi se popravila situacija.

Mekejn, na drugoj strani, smatra da je oročavanje američkog vojnog prisustva u Iraku pogrešno i optužuje Obamu da ignoriše uspeh strategije slanja dodatnih trupa, iza koje stoji Bušova administracija.

Mekejn često ističe svoje iskustvo u vojsci i Kongresu i poredi ga sa relativno kratkim mandatom Obame u američkom Senatu.

"U ratu, važni su rasuđivanje i iskustvo U ratu, vrhovni komandant nema vremena da uči. Ako budem izabran, imaćete političko i vojno iskustvo koje je pre godinu i po rezultiralo pozivom na ispravnu strategiju u Iraku."

Analitičari kažu da je Obamina turneja u inostranstvu suštinski važna iz dva razloga - otvara mu priliku da spoljnopolitičku ekspertizu demonstrira američkim biračima, ali i da istovremeno otvori dijalog sa stranim liderima pojavljujući se u svojstvu potencijalnog predsednika.

Stiven Hes, analitičar Brukingsovog instituta kaže:

"U slučaju senatora Obame, koji je novo lice na političkoj sceni, važno je da se pojavi u delovima sveta u kojima možda nikada nije ni bio ranije".

Ankete ukazuju da javnost smatra da je Mekejn spremiji od Obame da bude vrhovni komandant, ali Mekejn zaostaje kada je u pitanju ekonomska politika – pitanje broj jedan za američke birače. Ankete u tom smislu daju prednost Obami.

Analitičar Dag Šen kaže da je to razlog zbog koga Obama vodi u opštim odmeravanjima popularnosti.

"Amerikanci očekuju da novi predsednik ponudi novi, drugačiji pravac. Ekonomija je u vrlo lošem stanju, a zabrinuti su i zbog naše pozicije u inostranstvu. Zato žele novog lidera."

Nedavne ankete daju Obami od dva do devet procenata prednosti, a Dag Šen očekuje tesan rezultat na novembarskimn izborima.

Naredna velika šansa za oba kandidata da ubede birače biće stranačke konvcencije na kojima će oficijelno biti nominovani. Konvencija Demokrata je krajem avgusta u Denveru, dok će se republikanci početkom septembra okupiti u Minesoti.

XS
SM
MD
LG