Linkovi

Deca ne koriste najbolji način za prevenciju gojaznosti – vežbanje


Deca u većini zemalja u svetu pate od gojaznosti, sudeći prema podacima Medjunarodne grupe za gojaznost. Jedna nova studija pokazuje da deca ne koriste dovoljno najbolji način za prevenciju gojaznosti – vežbanje.

Prema preporuci agencija federalne vlade deci je potrebno najmanje 60 minuta dnevno umerenog do pojačanog vežbanja. Medjutim, rezultati najnovije studije pokazali su da - kako odrastaju, američka deca postaju manje aktivna i mnoga ne se ne pridržavaju te preporuke. Mnoga deca vole da provode svoje slobodno vreme radeći stvari koje zahtevaju minimalnu aktivnost. Danijej Pjupa ima petnaest godina.

«Ja i moji prijatelji volimo da odemo u bioskop, takodje volimo da odemo na Majspejs radi druženja na vebu i provodimo sate ispred komjutera razgovarajući medjusobno».

I to predstavlja problem, sudeći prema rezultatima nove studije. Doktor Filip Nejder i drugi istraživači na univerzitetu Kalifornije pratili su aktivnosti više od hiljadu dece tokom šest godina. Praćena je aktivnost dece tokom jedne sedmice, kada su imala 9, 11 i 15 godina.

«Bio sam pomalo iznenadjen nivoom smanjenja aktivnosti i kako je količina aktivnosti bila sve manja tako su deca bila starija».

Kada su deca u studiji imala 9, ona su se aktivno igrala oko 3 sata dnevno. Ali svake godine, vreme koje su provodila u fizičkoj aktivnosti skraćivalo se. Do trenutka kada su napunila 15 godina, deca su učestvovala u umerenoj do većoj aktivnosti tokom manje od jednog sata radnim danima i samo pola sata vikendom. Istraživači kažu da naselja sa manje parkova i skraćivanje školskih odmora medju mogućim uzrocima. Oni navode da su, ako se takav trend ne preokrene, deca izložena riziku od gojaznosti i zdravstvenih problema u vezi sa tim. Najozbiljniji su dijabetes i bolesti srca. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG