Linkovi

Brisel: Potreba da međunarodna zajednica usaglasi delovanje na Kosovu


Danas su u Briselu, iza zatvorenih vrata, predstavnici EU, NATO i OSCE-a zaključili kako postoji jasna potreba da medjunarodna zajednica usaglasi delovanje na Kosovu. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana je učesnicima skupa poručio kako ne očekuje nikakvu "bezbednosnu prazninu" izmedju UNMIKA i evropske misije koja bi ga trebala naslediti.

Neformalni sastanak visokih zvaničnika u Briselu, gde su se okupili, pored ostalih, generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, visoki predstavnik EU, Solana, generalni sekretar OSCE-a Mark-Peren de Brisambo, prvi čovek UNMIK-a Zanijer, te ambasadori članica EU, NATO i ostalih država uključenih bilo u KFOR ili Eulex, nije rezultirao zajedničkim saopštenjem ili odliukama- umesto toga, iz kabineta Visokog predstavnika EU, kažu kako je ovom prilikom naglašeno da treba delovati zajednički na Kosovu, posebno u vreme preoblikovanja misije UNMIKA, koja bi trebala da napravi prostor za razmeštanja Evropljana i početak njihove civilne misije na Kosovu.

Neophodna su jasna razgraničenja dužnosti medjunarodnih organizacija, čulo se na skupu, prema izvoru Saveta ministara, kako bi se uspešno okončalo formalno najavljeno preoblikovanje UNMIKA, a potom i započela EULEX misija u punom svom obimu i na svim delovima kosovske teritorije.

Medjunarodne organizacije su danas otvoreno razmijenile stavove i o
preprekama snažnijoj saradnji EU i NATO- to je, pre svega tursko- kiarski problem, gde Ankara odbija da kada se razgovara o toj temi za istim stolom sede i predstavnici Nikozije, s tim u vezi , naglašava se važnost svaranja novog okvira delovanja dve organizacije na Kosovu, jer očekivani zadaci izlaze iz okvira "Berlin plus" sporazuma, primenjenog u slučaju BiH.

U svakom slučaju, danas je visoki predstavniok EU, Havijer Solana informisao učesnike sastanka da evropska misija već ima oko 400 pripadnika na terenu i da će do njenog punog razmeštanja i delovanja, UNMIK biti aktivan sa svojom misijom, te stoga u Briselu ne očekuju bilo kakavu bezbednosnu prazninu na Kosovu".

XS
SM
MD
LG