Linkovi

Beograd: Treći dan uzastopno radikalska opozicija blokira rad Skupštine


Treći dan uzastopno radikalska opozicija blokira početak rasprave kojom treba da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Parlament je prekinuo raspravu a da poslanici nisu ni započeli razmatranje dnevnog reda jer su radikali nastavili s opstrukcijom Parlamenta, reklamirajući povrede poslovnika i čekajući odluku Okružnog suda da li je Skupština Beograda konstituisana na zakonit način.

Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović izrazila je nadu da će političke strasti ipak biti nadvladane potrebom građana da Skupština reši izuzetno značajna pitanja dnevnog reda, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, energetski sporazum sa Rusijom i rezolucija o Kosovu. Upitana da li je rešenje za nastavak normalnog rada promena poslovnika, predsednica Skupštine izjavila je da se poslovnik ne može menjati dok traje sednica koja ima svoj dnevni red i koja je zakazana po hitnom postupku.

Šefica poslaničkog kluba Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija zatražila je razumevanje političkih oponenata za nesporan interes i želju građana da Srbija postane članica Evropske unije i pozvala ih da ne sprečavaju državu i njene građane da ostvare taj put. A šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić izjavio je da nastup dela opozicije dovoljno govori o nivou njihove političke odgovornosti prema temama koje se tiču budućnosti Srbije.

Nova sednica Parlamenta zakazana je za ponedeljak ali je neizvesno kako će izgledati njen nastavak, jer je Okružni sud odbio je žalbu radikala i narodnjaka na zakonitost verifikacije mandata u Skupštini Beograda na sednici koja je održana u ponedeljak. Sud je utvrdio da je odluka o verifikaciji mandata doneta u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i poslovnikom o radu Skupštine grada.

XS
SM
MD
LG