Linkovi

Ben Bernanki izrazio zabrinutost zbog inflacije i opšteg stanja privrede


Maloprodajne cene u Americi skočile su za 1,1 procenat prošlog meseca, što predstavlja drugi po veličini skok cena u poslednjih 26 godina. Za to se uglavnom okrivljuju visoke cene energije, koje su porasle za čitavih 6 procenata.

Veći skok maloprodajnih cena od očekivanog teško opterećuje novčanike Amerikanaca, dok su prosečna nedeljna primanja, ako se uzme u obzir inflacija, pala za 0,9 procenata. Porast cena energije prisiljava preduzeća da smanjuju troškove i utiče na usporavanje rasta privrede.

Govoreći pred članovima Odbora za bankarske usluge, u Predstavničkom domu, predsednik Upravnog odbora federalnih rezervi, Ben Bernanki, rekao je da inflacija ugrožava nade u oporavak privrede.

"Inflacija je i dalje visoka, 3 i po procenta tokom prvih 5 meseci, mereno prema indeksu cena robe za ličnu potrošnju. A kako su cene benzina i drugih energenata porasle poslednjih nedelja, inflacija će izgleda privremeno nastaviti da raste kratkoročno."

Bernanke je dodao da će i potrošači i firme sada opreznije ulaziti u troškove. Prema izveštaju sekretarijata za trgovinu, Amerikanci su prošlog meseca manje kupovali automobile, nameštaj i obroke u restoranima. Analitičari kažu da to stavlja centralnu banku u nepovoljan položaj jer se možda neće usuditi da na inflaciju odgovori povećanjem kamatnih stopa u trenutku kada je ekonomija slaba, a globalna finansijska tržišta pod opterećenjem.

Upitan da li je privreda u recesiji, bernanki je rekao da će to kasnije utvrditi ekonomisti, ali je dodao da nema sumnje da se mnogi Amerikanci suočavaju sa teškim vremenima.

"Da li je to tehnički utisak ili ne je irelevantno. Ali nema sumnje da su, iz raznih razloga, porodice suočene sa teškoćama u smislu povišenih cena energije, smanjenja prihoda i svim onim što ste pomenuli, što znači da su ovo nesumnjivo teška vremena."

Uprkos Bernankijevim sumornim prognozama vrednost deonica na američkim berzama je juče porasla. Industrijski indeks Dau Džouns porastao je za oko dva procenta, dok je cena nafte neznatno pala. Finansijska kompanija vels Fargo objavila je dobre rezultate u proteklom kvartalu što je donekle ublažilo zabrinutost u finansijskom sektoru.

XS
SM
MD
LG