Linkovi

Komanda KFOR-a zainteresovana da u Podgorici izgradi privremenu bazu


Komanda KFOR-a zainteresovana je da u Podgorici izgradi privremenu bazu koju bi za odmor koristile trupe koje prolaze kroz teritoriju Crne Gore na putu ka Kosovu ili po povratku, objavljeno je danas, pa demantovano, u glavnom gradu Crne Gore.

Visoka delegacija komande NATO snaga na Kosovu posjetila je nedavno Podgoricu i sa čelnim ljudima Generalštaba Vojske Crne Gore obišla kasarnu „Masline". U tom vojnom objektu bi, ako se postigne dogovor, bila izgrađena baza KFOR-a, prenosi list "Vijesti".

Komanda KFOR-a navodno je zainteresovana za korišćenje nekih objekata VCG za kratkotrajni odmor trupa, a o tranzitnim rutama koje bi koristile KFOR snage kroz Crnu Goru, kao i mogućnosti korišćenja određenih objekata VCG razgovarali su, pisu Vijesti, predstavnici Ministarstva odbrane, Generalštaba i KFOR-a.

Tranzitnim sporazumom VCG i NATO-a predviđeno je pravo prolaska i kratkotrajnog odmora NATO trupa u Crnoj Gori.

Reagovali su LP i NS, tvrdnjom kako najava da će NATO postati novi vlasnik i investitor u kasarni u Maslinama predstavlja nastavak samovoljnog i ponižavajućeg pristajanja crnogorske vlasti na servisiranje toj vojnoj organizaciji.

Predstavnici vlasti, međutim, tvrde da ustupanje kasarne u Maslinama jedinicama KFOR-a, shodno Tranzitnom sporazumu Crne Gore i NATO-a, ne predstavlja nagovještaj izgradnje vojnih baza u Crnoj Gori.

Ipak, večeras je stigao demantij. Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da su takvi navodi apsolutno netačni i da takvu informaciju nije potvrdio niko u tom vladinom resoru.

U Ministarstvu odbrane kažu da je kasarna Masline, odlukom Vlade, proglašena neperspektivnom za potrebe Vojske Crne Gore i da je planirano njeno skoro napuštanje. Namjera je da se prostor kasarne iskoristi za izgradnju stambenog bloka za potrebe državnih organa i institucija, među kojima i VCG.

XS
SM
MD
LG