Linkovi

Admiral Majk Malen predviđa dodatno smanjenje broja američkih vojnika u Iraku


Načelnik združenog Generalštaba američke vojske admiral Majk Malen kazao je da će, ukoliko se nastave postojeći trendovi ,predložiti dalje smanjenje američkih snaga u Iraku.

Admiral Majk Malen kaže da je tokom prošlonedeljne posete Iraku naišao na bolju bezbednosnu situaciju nego što je očekivao. Malen je dodao da bi u septembru mogao da predsedniku Bušu predloži dodatno povlačenje američkih trupa iz Iraka.

"Ne bih mogao da kažem da je sa vojnog aspekta u Iraku napravljen nepovratan napredak. Nije. Ali bezbednosna situacija je nesumnjivo značajno poboljšana. Ukoliko se takvi trendovi nastave, očekujem da ću početkom jeseni biti u mogućnosti da sekretaru za odbranu i presedniku predložim dalje povlačenje američkih snaga."

Američki vojnici, koji su kao pojačanje prošle godine poslati u Irak, trebalo bi naredne nedelje da napuste tu zemlju. Vojni zvaničnici u Vašingtonu bi zatim trebalo da procene situaciju na terenu i početkom septembra ponude nove preporuke u vezi sa brojem američkih vojnika u Iraku. Uzimajući u obzir činjenicu da su komandanti do sada odbijali da govore o tome kakve bi preporuke mogle da budu, izjava admirala Malena je za mnoge analitičare bila iznenađujuća. Malen navodi da je njegov komentar rezultat onoga što je video tokom nedavne posete Iraku.

"Očekivao da da će bezbednosna situacija biti mnogo bolja i bila je. Nisam međutim očekivao da će biti u tolikoj meri bolja da mogu da šetam pijacom Džamilija u Sadr Sitiju, ili da posetim bazu u do nedavno jednom od najopasnijih susedstva u Mosulu, ili da će iračke bezbednosne snage imati dovoljno samopoverenja i odlučnosti da stvari uzmu u svoje ruke."

Malen je takođe ponovio da želi da smanji obim američkih snaga u Iraku, ukoliko to može biti urađeno bez rizika po bezbednosnu situaciju, kako bi mogao da pošalje više vojnika u Avganistan, gde je zbog Talibana i nestabilne granice sa Pakistanom došlo do značajnog pogoršanja situacije.

XS
SM
MD
LG