Linkovi

Lavrov: Jedino dugoročno rešenje za Kosovo ono koje bi odobrile obe strane


Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov rekao je da Rusija "bezuslovno podržava Srbiju", u namjeri da zahtijeva ocjenu proglašenja nezavisnosti Kosova od Medjunarodnog suda pravde.

Lavrov je rekao da će službena Moskva podržati inicijativu Beograda da Generalna skupština UN traži mišljenje međunarodnog suda o kosovskoj nezavisnosti, koju Rusija i Srbija ne prihvataju.

Moskva, kazao je Lavrov, smatra da je jedino dugoročno rješenje za Kosovo ono koje bi odobrile obje strane, a potvrdio Savjet bezbjednosti.

Na drugoj strani Sjedinjene Države sa svojim saveznicima iz Evropske unije snažno podržavaju kosovku nezavisnot. Nakon što je na nedavnoj donatorskoj konferenciji za Kosovo u Briselu prikupljeno više od milion i 900 hiljada dolara za demokratski i ekonomski razvoj, sjutra će predsjednika i premijer Kosova – Fatmira Sejdijua i Hađima Tačija, ugostiti američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije nakon sastanka u Moskvi izrazili su zabrinutost u vezi sa najavljenom rekonfiguracijom misije UN na Kosovu, istakavši kako Beograd i Moskva "sa punim razumijevanjem" gledaju na želju EU da ima važniju ulogu na Kosovu, ali smatraju da realizacija te namjere mora da bude odobrena u Savjetu bezbednosti UN.

Rusija i Srbija su zabrinute pokušajima da se "demontiraju" postojeće pravne strukure na Kosovu i smatraju da iza toga stoje namere da se legalizuju strukture čiji je cilj, u suštini, realizacija plana Martija Ahtisarija, kazao je Sergej Lavrov.

Lavrov i Jerermić potvrdili su na istoj konferenciji za medije spremnost Beograda i Moskve da se u punoj meri realizuju bilateralni sporazumi u oblasti naftne i industrije gasa, a ministar Jeremić je rekao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta saradnja sa Rusijom, te da ratifikacija sporazuma zato ima strateški karakter.

XS
SM
MD
LG