Linkovi

Izrael potvrdio identitet dvojice vojnika čije je posmrtne ostatke predao libanski Hezbolah


Izrael i libanska šiitska ekstremistička grupa Hezbolah razmenili su danas zarobljenike – zamenom pet libanskih pritvorenika za tela dvojice izraelskih vojnika.

Dve godine pošto su oteti u prekograničnom upadu gerilaca Hezbolaha, posmrtni ostaci izraelskih vojnika Ehuda Goldvasera i Eldada Regeva doneti su na izraelsku granicu u crnim kovčezima. Izrael je predao pet libanskih zarobljenika, uključujući Samira Kantara koji je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog smrtonosnog terorističkog napada 1979. Izrael je takođe predao tela 199 Libanaca i Palestinaca ubijenih u borbama tokom proteklih godina. Razmena zarobljenika je izrazito kontroverzna u Izraelu, jer je Kantar proglašen krivim za ubistvo Izraelca Danija Harana i njegove četvorogodišnje ćerke, kao i jednog policajca, u napadu 1979. godine. Izrael tvrdi da je Kantar ubio devojčicu tako što joj je kundakom puške razbio glavu, što on poriče. Još jedno dete u porodici umrlo je pošto ju je slučajno ugušila njena majka, koja se krila od Kantara. U obraćanju pre nego što je izvršena razmena zarobljenika, Nina Keren, majka Danija Harana, kritikovala je dogovor.

«Kako vlada može da oslobodi čoveka koji nije pokazao milost prema četvorogodišnjoj devojčici. Mislim da vlada pravi veliku grešku».

Rođaci policajca koji je ubijen u napadu 1979, podneli su tužbu u poslednji čas kako bi blokirali razmenu, ali je ona odbačena. Razmenu zarobljenika odobrila je izraelska Vlada u utorak, sa 22 glasa za i tri protiv. Izraelska vojska snažno se zalagala za razmenu zarobljenika ističući da nema višeg cilja od povratka izraelskih zarobljenika kući – mrtvih ili živih. Udovica Danija Harana takođe je podržala razmenu, isto kao i porodice dvojice izraelskih vojnika otetih pre dve godine. Jul Tamir, izraelski ministar obrazovanja izjavio je da je vlada uradila ono što je morala da uradi.

«Kantar je okrutni ubica. On je ubio celu porodicu – dvoje male dece i oca. Ipak, mi smo smatrali da imamo odgovornost da vratimo naše vojnike kući i ispravna odgovornost je za porodice».

Šta se dogodilo Ehudu Goldvaseru i Eldadu Regevu ostaje nejasno. Za bar jednog od njih dvojice je bilo javljeno da je bio živ u trenutku otmice, iako je rečeno obojica da su bila teško ranjena u napadu, što je dovelo do njihove otmice. Izraelci su takođe izrazili razočarenje što njihova vlada nije dobila više informacija od Hezbolaha o sudbini Rona Arada, izraelskog pilota, koji je nestao u Libanu 1986. Samo nekoliko sati pošto su Goldvaser i Regev oteti, Izrael je pokrenuo masovne vazdušne napade u Libanu, dok je Hezbolah odgovorio sa hiljadama raketnih napada na ciljeve u severnom Izraelu. Više od hiljadu Libanaca i više od 150 Izraelaca stradalo je u jednomesečnom sukobu, pre nego što je na snagu stupilo primirje, uz posredstvo Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG