Linkovi

Buš pozvao Pakistance i Avganistance da prevazuđu razlike u gledištima


Predsednik Buš kaže da će Sjedinjene Države pažljivo razmotriti tvrdnje avganistanskog predsednika Hamida Karzaija protiv Pakistana.

"Istražićemo njegove optužbe i sarađivati sa njegovom službom da bismo saznali činjenice."


Tokom konferencije za štampu u Beloj kući Buš nije direktno govorio o navodnoj pakistanskoj umešanosti u napade u Avganistanu, ali je istakao kako nema sumnje da teroristi i ekstremisti deluju iz baza u pakistanskim plemenskim oblastima, duž granice sa Avganistanom.


"To nas uznemirava. To uznemirava Avganistan, a trebalo bi da uznemirava i Pakistan, jer imamo zajedničkog neprijatelja."


Predsednik je posebno pomenuo prisustvo Al-kaide na teškom terenu na severu Pakistana. Ali on je dodao da je u borbi sa terorističkom mrežom ostvaren napredak.

"Naneli smo teške udarce Al-kaidi. Udaramo ih snažno i nanosimo im bol svuda u svetu, uključujući Pakistan. nastavićemo da vršimo pritisak na Al-kaidu zajedno sa našim prijateljima u Pakistanu."


Buš planira da se 28. jula sastane sa novim pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem. On je rekao novinarima kako se nada da pakistanska vlada shvata opasnost od terorista koji operišu na pakistanskom tlu i da će sarađivati i sa Sjedinjenim Državama i sa Avganistanom.

"To je izazov. Ali zajednički nas trojica možemo da se suprotstavimo tom izazovu znatno bolje nego ako ne bismo radili zajedno."


Upitan o pojačanom nasilju prema američkim snagama i snagama NATOa u Avganistanu Buš je rekao da su Irak i Avganistandva fronta u istom ratu, ali da američke snage u Iraku postižu izvesne uspehe dok u Avganistanu još vode teške borbe sa surovim neprijateljem. Buš je dodao da su zemlje čiji vojnici se bore u Avganistanu, uključujući Sjedinjene Države i Francusku, već objavile nameru da pošalju pojačanja u Avganistan.

XS
SM
MD
LG