Linkovi

Pjer Mirel: Teško da će EU pristati da razmatra srpsku aplikaciju


U Direktoratu Evropske komisije za proširenje ne veruju da se Srbija može nadati kandidatskom statusu ove godine- osnovni razlog je u činjenici da još uvek nije ostvarena tražena puna saradnja sa Hagom.

Bez pune saradnje Srbije sa Hagom, mišljenja je direktor za Zapadni Balkan Evropske komisije, Pjer Mirel, teško da će članice Unije pristati da razmatraju srpsku aplikaciju:

"Ne znam tačno kojeg meseca, ali u svakom slučaju kandidatski status Srbije će biti pre naredne nego ove godine. Zato što ove godine Srbija pre svega mora da ispuni obavezu pune saradnje sa Hagom, pre nego što aplicira za članstvo. U suprotnom, ne verujem da bi članice Unije bile spremne da reaguju na aplikaciju. Dakle, prvi koraci se u pravcu saradnje sa Hagom moraju poduzeti, verujem ove jeseni... Ono što tražimo već poslednjih 10 godina od bilo koje države spremne i voljne da podnese aplikaciju je da, u saglasnosti sa Evropskom komisijom i Savetom ministara, ima na umu odgovarajući tajming, vreme kada podnosi aplikaciju- to vreme mora da odgovara očekivanjima Saveta, ali svaka zemlja može o tome i sama da odlučuje".

Kada je reč o Crnoj Gori, Mirel naglašava:

"Crna Gora je napredovala znatno u veoma kratkom vremenu. Bilo je značajnog progresa otkako je potisan Sporazum o stabilizaciji i
pridruživanju, mislim oktobra 2007. godine. Nije tajna da je Crna Gora želela da aplicira u proleće. Tada je do izražaja došla konsultacija izmedju Evropske komisije , Saveta i predsedništva EU da takav tajming možda i nije najbolji- tako da će Crna Gora zatražiti kandidatski status nešto kasnije, ali, u svakom slučaju, značajno su napredovali".

U slučaju BiH, direktor za Zapadni Balkan je uveren da tamošnjim vlastima umesto dogme treba pagmatizma, što znači da po njemu rešenje ne treba tražiti u insistiranju na vlastitim stavovima dve strane, već u koracima koji će što pre osigurati realizaciju zahteva tek potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG