Linkovi

Vilijem Berns će prisustvovati sastanku sa iranskim pregovaračem


Stejt Dipartment je potvrdio da će njegov visoki zvaničnik Vilijem Berns prisustvovati veoma bitnom sastanku sa iranskim pregovaračem, na kome će se u subotu u Ženevi razgovarati o kontroverznom nuklearnom programu teherana. Na tom sastanku Iranu će opet biti ponuđene povlastice za odustajanje od obogaćivanja uranijuma.

Podsekretar za politička pitanja, Vilijem Berns, treći po rangu činovnik u Državnom sekretarijatu neće zasebno razgovarati sa iranskim pregovaračem, Saidom Džalilijem, ali će njegovo prisustvo naglasiti dobru volju američke strane u vezi sa povlasticama koje se nude Teheranu u zemenu za odustajanje od nuklearnih amcija.

Radi se o značajnom zaokretu u američkoj spoljnoj politici. Vilijem Berns će se, na subotnjem sastanku u Ženevi, pridružiti visokom evropskom predstavnku za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani i predstavnicima drugih velikih sila.

Bušova administracija je u prethodnom periodu odbijala direktnu komunikaciju sa Iranom u vezi sa kontroverznim nukleranim programom, uslovljavajući to suspenzijom obogaćivanja uranijuma, koji – smatraju američki zvaničnici – ima veze sa planovima izgradnje nuklearnog arsenala.

Iranski pregovarač bi u Ženevi trebalo da da formalan odgovor na paket povlastica stalničh članica Saveta bezbednosti i Nemačke. Među njima su pomoć u izgradnji mirnodopskog nuklearnog programa i izgradnji putničkih aviona. Potvrdan odgovor bi označio i suspenziju sankcija UN prema Iranu.

Portparol Stejt Dipartmenta, Šon Mekormak, kazao je da je Bernsovo prisustvo sastanku simbolična promena, ali da se suštinski američka pozicija u odnosu na obustavu iranskih nukleranih aktivnosti – nije promenila:

"Da li se radi o novoj taktici, ako se to tako može nazvati? Da. Da li šaljemo signal? Da. Da li je suština promenjena? Ne. Rekao bih da prisustvo ambasadora Bernsa naglašava posvećenost diplomatskom rešenju. Ako Iranci naprave korak ka suspenziji programa obogaćivanja uranijuma, Amerikanci će pregovarati. Pregovaraće Državni sekretar."

Mekormak je rekao da je Havijer Solana spreman da počne takozvane "pred-pregovore" sa Teheranom čak i prije nego proces obogaćivanja bude zaustavljen. U skopu tog "zamrzavanje za zamrzavanje" aranžmana, Iran bi obustavio rad centrifuga u Natancu, dok bi velike sile i Nemačka prestale da pooštravaju sankcije.

Nakon šest sedmica, Iran bi suspendovao obogaćivanje uranijuma i pregovori u pravom smislu te reči mogli bi da počnu.

XS
SM
MD
LG