Linkovi

Uprkos problemima, Buš tvrdi da je bankarski sistem u osnovi zdrav


Komentarišući sve veće nevolje sa kojima se suočava američka ekonomija, predsednik Buš je rekao da je bankarski sistem u Sjedinjenim državama u osnovi zdrav. Na konferenciji za novinare u Beloj kući predsednik Buš je nastojao da uveri nervoznu javnost da, i pored posustajanja državne ekonomije, njegova administracija situaciju drži pod kontrolom.

Istog dana kad je vlada je objavila slabiji od očekivanog prihod u maloprodaji i najveći rast inflacije u više od dve decenije - predsednik Buš je na konferenciji za novinare izneo plan čiji je cilj ekonomska stabilizacija:

«Imamo ekonomski rast, visoku produktivnost, povećanje trgovinske razmene, a ljudi imaju posla – iako nije sve baš kako bismo želeli. Kad naiđemo na slabosti preduzimamo mere. Naša administracija ne strahuje od teških odluka.»

Buš se takodje založio da Kongres preduzme hitnu akciju da bi se pomoglo hipotekarnim gigantima Feni Me i Fredi Meku.

Juče je predsednik ukinuo zabranu Bele kuće za eksploataciju nafte u podmorju nadomak američkih obala – a jutros je ponovo apelovao da zakonodavci ukinu svoju Zabranu, bez čega eksploatacije ne može biti. Rekao je da bi se tako ublažila zavisnost od nafte iz uvoza i potencijalno – pojeftinila energija.

«Što pre Kongres ukine zabranu, brže će nafta sa okeanskog dna stići u rafinerije i potom na benzinske pumpe.»

Neposredno nakon Bušovog obraćanja, nafta je na berzi u Njujorku značajno pojeftinila. Barel se u jednom trenutklu, prodavao čak 9 dolara jeftinije u odnosu na jučerašnju cijenu, mada se cene na benzinskim pumpama nisu bitnije spustile. Galon benzina i u utorak je u proseku koštao više od 4 dolara i 10 centi.

XS
SM
MD
LG