Linkovi

Dženeral Motors otpušta radnike i ukida beneficije zaposlenima


Najveći proizvođač automobila u Americi – "Dženeral Motors" danas je objavio plan za prevazilaženje ekonomskih teškoća. Najavljeno je smanjenje broja radnih mesta, beneficija za zaposlene i proizvodnje, ali "Dženeral Motors" tvrdi da ne namerava samo da preživi već i da izađe iz ove krize kao pobednik.

Suočen sa najgorim stanjem na tržištu u više decenija, "Dženeral Motors" je objavio agresivan plan za smanjenje troškova i reorganizaciju koji predvidja i gašenje radnih mesta i smanjenje proizvodnje kamioneta za 300 hiljada komada - dvostruko više nego što je ranije najavljivano. Na konferenciji za novinare, predsednik, Rik Vagoner, rekao je da će se tim merama uštedeti 15 milijardi dolara što će pomoći "Dženeral Motorsu" da prebrodi ekonomske teškoće.

"Uslovi su veoma nestabilni i stoga smo se obratili naši ekspertima i tokom proteklih šest nedelja zajedno radili na vrlo konzervativnom scenariju", rekao je Vagoner.

Zvaničnici "Dženeral Motorsa" nisu želeli da pruže dodatne detalje o tome koje fabrike bi mogle da budu zatvorene.

"Nismo utvrdili koje fabrike će biti zatvorene jer želimo da porazgovaramo sa zaposlenima koji će biti pogodjeni i sindikatima kako bi objasnili kakve su naše opcije", kaže jedan od direktora.

Ipak, jasno je da se "Dženeral Motors" sada kreće u drugačijem smeru i da napušta kamionete i džipove kao glavnu proizvodnu orijentaciju. Ekstremni uslovi na tržištu zahtevaju da se krene dalje od uobičajenih mera za smanjenje troškova uključujući čak i otkazivanje zdravstvene nege za penzionisane radnike.

"To su oštre mere i ne svidja nam se što moramo da ih primenimo ali u ovim okolnostima moramo pre svega da vodimo računa o budućnosti kompanije", kaže Rik Vagoner.

"Dženeral Motors" tvrdi da je ovaj scenario baziran na najgoroj mogućnosti, ali priznaje da možda i nije dovoljno agresivan da omogući kompaniji da prebrodi teškoće.

Domaća prodaja "Dži-emovih" vozila opala je za 16 odsto tokom prvih šest meseci ove godine, dok je u istom periodu prodaja kamioneta opala za čitavih 20 odsto. Vrednost deonica "Dži-ema" pala je na najniži nivo u poslednjih više od 50 godina.

XS
SM
MD
LG