Linkovi

Verifikacija SSP u srpskom parlamentu u sredu


Skupština Srbije bi u sredu trebalo da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - jedan od najvažnijih dokumenata na putu ka Evropskoj uniji, a kako je danas rekla direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević, za Srbiju je važno da ima jasnu strategiju razvoja, odnosno "šta je to što mi dajemo Evropi i koje su naše ekonomske prednosti."

"Srbija ima veliki broj strategija i nacionalni program integracija, ali je potreban jedan veoma jasan program razvoja za Srbiju, definisan po godinama", kaže Tanja Miščević.

U međuvremenu, verifikovani su mandati odbornika na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda, ali nije izabrano rukovodstvo grada. Predstavnici stranaka ne isključuju raspisivanje novih izbora u Beogradu.

Sednicu su obeležile polemike odbornika narodnjačke koalicije i radikala povodom dnevnog reda i raskida njihove koalicije sa socijalistima. Radikali i narodnjaci traže odmah raspisivanje novih izbora, a demokrate i socijalisti najavljuju da ukoliko u narednih desetak dana ne uspeju pregovori o funkcionisanju njihove nove koalicije, onda slede novi izbori.

To je potvrdio i kandidat za gradonačelnika liste „Za evropski Beograd“ Dragan Đilas, koji smatra realnijom opcijom da ta lista i socijalisti formiraju gradsku vlast uz podršku Liberalno demokratske partije i najavljuje pregovore sa socijalistima. Ako u tome ne uspemo onda slede novi izbori, a besmisleno je da mi kao najveća poslanička lista razmišljamo kako bi na njima prošli, rekao je Đilas i izrazio uverenje da bi na tim izborima pobeda liste Za evropski Beograd bila još veća.

Iako je vlast na nivou države formirana još se učvršćuju politički savezi oko pojedinih strateških ciljeva Vlade. Tako su se poslanički klubovi Demokratske stranke i Liberalno demokratske partija saglasili da izgrade partnerstvo u svim evropskim poslovima kao što su donošenje zakona iz više oblasti kojima se uspostavlja pravna država i vladavina prava, štite i unapređuju ljudska i manjinska prava i uspostavljaju evropski standardi u svim oblastima.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral izjavio je da Srbija, da bi napredovala ka Evropskoj uniji, treba da primeni odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izrazio uverenje da će šef države Boris Tadić i nova vlada koju predvodi Mirko Cvetković ostvariti svoje ambicije o pridruživanju Evropi.

A potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da ta partija na sednici Parlamenta zakazanoj za sredu neće podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom jer smatra da treba zahtevati dodatne razgovore i objašnjenja od EU i garanciju teritorijalnog integriteta Srbije.

XS
SM
MD
LG