Linkovi

Spasavanje hipotekartnog sektora nije otklonilo pesimizam na Vol Stritu


Njujorška berza je jutros povoljno reagovala na vest da je američka vlada usvojila plan koja bi trebalo da zaštiti dve najveće hipotekarne kompanije od posledica krize na finansijskom i tržištu nekretnina. Medjutim, krajem dana njihove akcije, kao i vodeći berzanski indeksi, ponovo su opali pošto investitori, kako izgleda, nisu bili suviše impresionirani očekivanim vladinim merama, a u medjuvremenu su stigle i druge nepovoljne vesti iz finansijskog sektora.

Text: Sekretar za finansije Henri Polson objavio je juče plan o spasavanju kompanija Feni Mej i Fredi Mek čije akcije su pale na rekordno nizak nivo.

«Feni Mej i Fredi Mek imaju centralnu ulogu u našem sistemu finansiranja stanovanja i moraju da nastave tu ulogu kao i do sada - kao akcionarske firme,» rekao je Polson.

Njegov plan uključuje sledeće:

- Povećati kredit ove dve kompanije kod sekretarijata za finansije,

- omogućiti sekretarijatu da kupi njihove akcije ukoliko takva podrška bude potrebna,

- i omogućiti im dodatne pozajmice od centralne banke - ako bude potrebno - do 300 milijardi dolara.

«Te dve kompanije su sada vlasnici 45 odsto svih hipoteka u Americi, u ukupnom iznosu od 5 hiljada milijardi, ali postoji bojazan da bi deo tih hipoteka mogao da budu neotplativ», kaže analitičar Majkl Santoli.

To je najnoviji potez federalne vlade kako bi se sprečilo da se kreditna kriza ne otrgne kontroli.

U medjuvremenu, postojala je opasnost od trećeg najvećeg bankrotstva jedne banke u istoriji Amerike zbog čega je federalna vlada preuzela Indimak Banku u petak. Džon Bovenzi, federalni zvaničnik koji će privremeno biti na njenom čelu, obećava da će se biznis odvijati kao i do sada.

«Mušterije bi trebalo da ovo shvate kao uobičajenu promenu vlasnika. Ako imate osigurane uloge nemate o čemu da brinete,» kaže Džon Bovenzi, iz Federalne korporacije za osiguranje uloga.

«Mislim da je američki bankarski sustem u suštini zdrav. Ovo nije prva banka koja je propala. To se dešava s vremena na vreme. Kada se desi - reagujemo brzo i ostatak sistema nastavlja da funkcioniše normalno,» kaže analitičarka Melodi Hobson.

Medjutim, Indimak Banka bi mogla da bude samo početak nevolja. Neki analitičari upozoravaju da bi čak 300 banaka moglo da bankrotira u naredne tri godine.

XS
SM
MD
LG