Linkovi

Dikarlo: Crna Gora na pravom putu da ostvari evroatlanske aspiracije


Drugi dan državnosti, nakon obnove nezavisnosti Crna Gora dočekuje uz solidan napredak na putu ka evroatlanskim integracijima, komplikovan zbog neuspjeha Lisabonskog sporazuma u Irskoj, ali sa dosta ohrabrenja i iz Brisela i iz Vašingtona. U eksluzivnom razgovoru za naš program, to je potvrdila i zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo. Visoki funkcioner Stejt Dipartmenta zadužen za Zapadni Balkan, kaže da su u Vašingtonu uvjereni da je Crna Gora na dobrom putu kada je riječ o evroatlanskim integracijama:

"Crna Gora je uspješna priča i mi čestitamo crnogorskom narodu na svemu što su ostvarili od obnove nezavisnosti– od brzog ulaska u međunarodne institucije poput OEBS i UN, do izgradnje institucija koje ostvaruju komunikaciju sa svijetom; Crna Gora je primljena u Partnerstvo za mir i ubrzo zatim uključena u Intenziviran dijalog sa NATO-m. Potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropksom unijom. Mi smo vrlo srećni i uvjereni da je Crna Gora na pravom putu da ostvari svoje ciljeve i integriše se u evroatlanske institucije".

Komentarišući odlaganje aplikacije za člantvo u Ervopskoj uniji, što se u određenim krugovima u Crnoj Gori pripisuje djelovanju navodnog anti-evropskog lobija, Rozmari Dikarlo kaže da evroatlanske integracije nisu jednostavni procesi, a da je najvažnije ispunjavanje kriterijuma koji se postavljaju pred potencijalne članice:

"Put do EU, baš kao i put do NATO-a nije jednostavan, već komplikovan. Važno je ispuniti sve uslove. Mi ne odlučujemo o evropskoj integraciji, možemo samo da pomognemo i podržimo je. Ali kad je u pitanju NATO, izuzetno smo zadovoljni progresom koji je Crna Gora ostvarila – ne samo u pitanjima odbrene, već i kada je riječ o ekonomskim i političkim reformama".

"Sjedinjene Države snažno podržavaju aspiraciju Crne Gore da se pridruži i NATO-u i EU. Pomagali smo u prošlosti i nastavićemo da pomažemo. Važno je da u Crnoj Gori imamo snažnog partnera sa kojim odlično saradjujemo. Mi smo prijateljske države i želimo da pomognemo da Crna Gora ostvari ciljeve koje je sebi zacrtala".

U tom kontekstu, biće svakako važno da američke kompanije značajnije ulažu u crnogorsku ekonomiju. Rozmari Dikarlo smatra da ima razloga za optimizam:

"Crna Gora se predstavila američkim investitorima. Crnogorski zvaničnici i privrednici su objasnilli procedure, planove i potencijale Crne Gore. Vrlo smo zainteresovani da promovišemo investiranje u Crnu Goru jer to je vrlo važno – ne samo za Crnu Goru, već i za nas i naše bilateralne odnose. Vrlo sam optimistična da ćemo uskoro vidjeti značajnije interesovanje američkih kompanija".

Što se tiče priznanja kosovske nezavisnosti Rozmari Dikalo ponavlja da Vašington ima razumijevanje za trenutnu poziciju službene Podgorice.

"Svaka država odlučuje za sebe da li će i kada priznati neku državu. Mi to razumijemo i poštujemo. SAD su priznale Kosovo odmah nakon što je proglasilo nezavisnost. Podržavamo nezavisno Kosovo i očekujemo od drugih država da na isti način daju podršku razvoju Kosova".

Rozmari Dikarlo uskoro prelazi na dužnost u misiji Sjedinjenih Država u Njujorku.

XS
SM
MD
LG