Linkovi

Crna Gora danas slavi svoj najveći praznik 13. jul, Dan državnosti


Praznik se obilježava nizom manifestacija širom države. Sinoćnji prijem povodom Dana državnosti, održan na Cetinju, bojkotovali predstavnici opozicije.

Dan državnosti 13. jul proslavlja se u znak sjećanja na taj datum 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je crnogorski narod počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović položio je danas, povodom Dana državnosti, vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vujanović je položio vijenac u prisustvu najviših predstavnika Vojske Crne Gore, vršioca dužnosti načenika Generalštaba vice admirala Dragana Samardžića i načelnika štaba, general majora Dragana Milosavljevića.

Predsjednik Vujanović priredio je sinoć na Cetinju tradicionalni prijem, povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore. Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog i sportskog života, kao i narodni heroji.

Svečanosti, u Plavom dvorcu na Cetinju, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori.

Od crnogorskih opozicionih partija prijemu su prisustvovali jedino predstavnici Pokreta za promjene i Liberalne partije. Predtavnici najvećeg broja opozicionih stranaka, bojkotovali su taj skup.

Povodom 13. jula, izvršena je počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, sa platoa brda Gorica.

S obzirom da prvi dan praznika pada u nedjelju, 13. jula, shodno Zakonu o državnim praznicima, ponedjeljak i utorak, 14. i 15. jul, biće neradni dani u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG