Linkovi

SPS odustao od koalicije sa DSS i SRS  za formiranje vlasti u Beogradu


Predsedništvo SPS zauzelo je stav da odbornička grupa te stranke na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici gradske skupštine učestvuje samo u verifikaciji mandata. SPS-u je, međutim, neprihvatljivo formiranje odborničke većine sa Liberalno-demokratskom partijom, pa predsednik SPS Ivica Dačić, u izjavi novinarima posle sednice, nije isključio mogućnost novih izbora u Beogradu.

Rukovodstvo socijalista je odluku donelo posle većinskog stava Izvršnog odbora Gradskog odbora SPS koji je odlučio da Predsedništvu stranke prepusti donošenje odluke o daljim koracima.

Kolicija SPS-PUPS-JS potpisala je 28. maja sporazum sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom DSS-NS o formiranju vlasti u Beogradu, dok je koalicija oko socijalista na republičkom nivou formirala vlast sa listom "Za evropsku Srbiju".

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda u ponedeljak će biti verifikovani odbornički mandati. Konstitutivna sednica Skupštine Beograda počeće u 10 sati, predsedavaće joj nastariji odbornik Branislav Belić (DS), a svi odbornici su potvrdili dolazak.

Sastav nove gradske vlasti zavisiće od politike i političkih dogovora među strankama.

Skupština Beograda ima 110 odbornika - koalicija DS-G17 plus ima 45, radikali 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.

Predsednik i zamenik gradskog parlamenta biraju se iz reda odbornika na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Rok za izbor izvršnih organa, odnosno gradonačelnika i Gradskog veća, je mesec dana od konstituisanja Skupštine Beograda.

Ukoliko gradski parlament ne bude konstituisan u predviđenom roku, postoji mogućnost uvođenja privremenih mera u Beograd i do toga, prema Zakonu, može da dođe samo u slučaju da se Skupština ne konstituiše do 22. jula ili da se konstituiše, a da se u naknadnom roku od 30 dana ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

XS
SM
MD
LG