Linkovi

Očekivanja od košarkaška SAD u Pekingu ostaju visoka


Uprkos neuspehu na poslednjim Olimpijskim igrama 2004. u Atini i Svetskom prvenstvu u Japanu pre dve godine, očekivanja od američke košarkaške reprezentacije na predstojećim Igrama u Pekingu ostaju visoka. U sastavu nacionalnog tima nalaze se neki od najboljih profesionalnih košarkaša iz NBA lige, uključujući Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa. Međutim, tim sastavljen od NBA zvezda više ne može da dominira na međunardonim takmičenjima jer i ostale repreznetacije imaju u ekipi zvezde najjače lige sveta.

Samopouzdanje američke košarkaške reprezentacije koja se trenutno priprema za Olimpijske igre u pekingu je na visokom nivou. Jedan od reprezentativaca je i plejmejker Nju Orleans Hornetsa, Kris Pol.

"Ako nešto znam to je da ne volimo da gubimo. Više mrzimo da gubimo nego što volimo da pobeđujemo".

Zvezda Klivlend Kavalirsa Lebron Džejms se slaže:

"Radujemo se odlasku u Peking, gde ćemo uz pravi pristup osvojiti zlato".

Međutim, ovaj američki tim nema iluziju da će osvajanje zlata biti lako. Od poraza na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002, Amerikanci više ne dominiraju na međunardonoj sceni. Sportski novinar Glasa Amerike Dejvid Bird kaže da je u svetu košarke konkurencija sve veća jer sve više stranaca igra u NBA ligi.

"Otprilike 76 različitih zemalja ima igrače u NBA ligi i oni stiču veliko iskustvo".

NARR: Košarkaši poput Nemca Dirka Novickog, koji igra za Dalas Meverikse, Argentinca Manua Đinobilija koji nastupa za San Antonio i Kineza Jao Minga, člana Hjuston Rokitsa, podižu nivo kvaliteta na međunarodnim takmičenjima. U SAD se nadaju da će trener Univerziteta Djuk, Majk Kšiševski, koji je svoje studente vodio do tri titule NCAA prvaka, uspeti da skup NBA zvezde pretvori u moćnu celinu.

"U našem timu, naglask će biti na odbrani i postizanju lakih poena posle dobre odbrane, iz kontranapada".

I dok mnoge druge zemlje sada imaju profesionalce, najkorisniji košarkaš NBA lige, Kobi Brajant igraće sa selekciju SAD.

"Imamo prilično dobru grupu i mislimo da bi trebalo da osvojimo zlato, kao i drugi timovi. Španija, Argentina, oni takođe veruju u pobedu. Ne možemo da znamo ko će na kraju biti najbolji, zato i igramo".

Iako je optimista, Brajant smatra da Amerikanci ne mogu sa sigurnošću da računaju na zlato u Pekingu.

XS
SM
MD
LG