Linkovi

Napadi nožem na ulicama britanskih gradova postaju sve veći problem


Britanska ministarka unutrašnje bezbednosti Džeki Smit saopštila je brojne nove inicijative u borbi sa sve većim problemom u toj zemlji - epidemijom zločina izvršenih nožem.

Napadi nožem na ulicama britanskih gradova postaju sve veći problem koji povećava zabrinutost u zajednicama širom zemlje. Četiri smrtonosna napada nožem u jednom danu, prošle sedmice u Londonu, povećala su broj ljudi izbodenih nožem ove godine u prestonici na 50, među kojima je 20 tinejdžera. Britanski najviši zvaničnik za to je ministarka unutrašnje bezbednosti Džeki Smit. Ona je kao gošća televizije Skaj Njuz priznala da je opasnost stvarna i da se povećava.

«Sve je više mladih koji nose i koriste noževe i samim tim je sve više mladih žrtava i mislim da je to razlog za zabrinutost. Rekla bih da svi razumemo, bez obzira na statističke podatke, da je to ozbiljan problem koji sve nas, bez obzira što se ne dešava u vašoj ulici, čini nervoznim i nesigurnim i to je ono što treba da rešimo.»

Vlada je saopštila da će nove mere za sprečavanje opasnosti od noževa na ulici, biti objavljene u utorak. Jedna ideja je da se od pabova i noćnih klubova zahteva da na ulazu provere da li mušterije poseduju oružje. Druga mera, rekla je Džeki Smit, primorala bi mlade prestupnike da se suoče sa žrtvama koje su izbodene nožem kako bi videli iz prve ruke štetu koju su naneli i njima i njihovim porodicama.

«Mislim da bi zapravo bilo još bolje suočiti mlade sa nizom posledica nošenja noževa na ulici. Šta to znači u smislu teških povreda, šta će to značiti za njihovu budućnost ako završe u zatvoru, šta to znači za porodice onih koji su izgubili najmilije zbog zločina izvršenih nožem. Veoma se zalažem za to da primoramo ljude da se suoče sa posledicama.»

Medjutim, opozicioni političari kao što je Ijan Dankan Smit optužuju vladu premijera Gordona Brauna da povezuje brojne predloge koji postaju glavna vest u novinama, ali ne rešavaju problem.

«Oni ne prave celovit paket mera. Ppaket koji bi se bavio razorenim porodicama, upotrebom droge i alkohola, užasnom materijalnom zaduženošću tih zajednica, obrazovnim sistemom koji je loš i koji tim ljudima ne ostavlja izbor. To su velika pitanja o kojima govorimo. A ono što Gordon Braun trenutno radi je samo ukazivanje na njih, što međutim ne funkcioniše. Morate da uradite sve ukupno.»

Uprkos medijskoj kampanji u kojoj se tinejdžeri upozoravaju da ih nošenje noža dovodi u veću opasnost, a ne sigurnost, u nedavnoj šestonedeljnoj policijskoj operaciji u Londonu, koja je obuhvatila i nasumične pretrese, pronadjeno je pet stotina noževa.

XS
SM
MD
LG