Linkovi

Beograd: Još nepoznato ko će upravljati glavnom gradom Srbije


Za ponedeljak zakazana konstituivna sednica skupštine Beograda, ali je još nepoznato ko će upravljati glavnom gradom Srbije.

Predsednik Republike i Demokratske stranke Boris Tadić spreman je da raskine koaliciju sa Socijalističkom partijom na državnom nivou, ako socijalisti ne pristanu da se formira vlast u Beogradu sa demokratama. Mediji izveštavaju da je Tadić o tome obavestio predsednika Socijalističke partije Ivicu Dačića koji je već trebalo da objavi raskid koalicije sa Srpskom radikalnom strankom i narodnjacima u Beogradu. Predsednik Gradskog odbora Partije penzionera Milan Krkobabić izjavio je da je očito da socijalisti preispituju postignut sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom, pa će i Partija penzionera preispitati svoj odnos
prema tom koalicionom sporazumu.

S druge strane, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izrazio je uverenje da i dalje postoji koalicioni sporazum koji su o formiranju vlasti u Beogradu potpisali ta partija, radikali i socijalisti. Ali, kandidat za gradonačelnika evropske koalicije Dragan Đilas smatra da će Beograd iduće nedelje dobiti proevropsku vlast koju će činiti lista čiji je on kandidat i Socijalistička partija, uz manjinsku podršku LDP.


Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da ljudi koji sede u Predsedništvu Ssocijalističke partije dosta realistično procenjuju rizike za tu stranku i da će zato raskinuti koaliciju sa radikalima i narodnjacima i napraviti koaliciju sa demokratama i Liberalno-demokratskom strankom. Inače, novi predsednik i sekretar Skupštine Beograda mora da budu izabrani do 22. jula, u suprotnom se raspisiju novi izbori.


XS
SM
MD
LG