Linkovi

SAD i Rusija se i dalje spore oko izgradnje odbrambenog sistema


Državni sekretar Kondoliza Rajs ističe da je Amerika rešena da zaštiti saveznike od iranskog napada raketama dugog dometa, dok ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov tvrdi da Iran ne poseduje rakete takvog dometa.

Na konferenciji za novinare povodom najnovijih iranskih raketnih proba, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da se spor oko potencijalne pretnje iranskog raketnog sistema može rešiti samo putem pregovora. Lavrov je ponovo odbio američki predlog da se u Poljskoj i Češkoj izgradi antibalistički sistem kao štit od mogućeg iranskog napada.

Šef ruske diplomatije kaže da su raketne vežbe pokazale da Iran poseduje rakete dometa do 2.000 kilometara, što potvrđuje ranije tvrdnje Moskve da je nepotrebna izgradnja odbrambenog sistema od takvih raketa u Centralnoj Evropi.

Lavrov je to izjavio na konferenciji za novinare u Moskvi zajedno sa jordanskim ministrom inostranih poslova Salahedinom Baširom. Kremlj tvrdi da bi izgradnja antibalističkog sistema u Centralnoj Evropi bila pretnja za nacionalnu bezbednost Rusije.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je u utorak potpisala u Pragu sporazum o izgradnji radarske stanice u Češkoj Republici kao deo budućeg odbrambenog sistema, kojem se Moskva protivi. Rajs je u četvrtak u Tbilisiju, u Gruziji, predočila da će Sjedinjene Države zaštititi svoje saveznike.

«Veoma ozbiljno shvatamo našu obavezu da pomognemo saveznicima da se brane i niko ne bi trebalo da bude u nedoumici o tome. Mi takođe smatramo da će izgradnja budućeg anti-balističkog odbrambenog sistema sprečiti Iran da preti i bude ratoboran i govori užasne stvari, jer njihov sistem neće biti efikasan.»

Iran je u sredu i četvrtak testirao nekoliko raketa, uključujući dugometne rakete tipa Šahab 3, koje, kako se navodi, imaju domet od dve hiljade kilometara i mogle bi da dosegnu teritoriju Izraela i drugih američkih saveznica na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji.

Nezavisni ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer je za Glas Amerike rekao da bi Iran u sledećih pet do deset godina mogao da razvije dvofaznu raketnu tehnologiju, čime bi domet raketa mogao da bude povećan za više hiljada kilometara do ciljeva u Zapadnoj Evropi. Felgenhauer dodaje da takvu tehnologiju poseduju desetine zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Rusija, Izrael, Indija i Japan.

Ruski analitičar kaže da ta tehnologija postoji već 50 godina. Iran još uvek mora da reši određene tehničke probleme, koje su druge zemlje savladale, ali su informacije za to dostupne.

Sjedinjene Države optužuju Teheran da pod plaštom civilnog nuklearnog programa nastoji da razvije nuklearno oružje. Moskva je pomogla Iran da izgradi nuklearni reaktor u Bušeru, koji takođe snabdeva nuklearnim gorivom.

XS
SM
MD
LG