Linkovi

Predlog Rezolucije: Beograd će ratifikovati SSP sa Kosovom u sastavu Srbije


Predlog Rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu, koju je Vlada uputila Skupštini, konstatuje da će Beograd ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji sa Kosovom u sastavu Srbije.

U predlogu Rezolucije kaže se da Skupština konstatuje da je pitanje statusa Kosova pomenuto u članu 135. Sporazuma a on se izričito poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Parlamentu je predloženo da se rezolucija usvoji po hitnom postupku kako bi se u što kraćem izjasnio o dosadašnjoj i budućoj državnoj politici prema krizi izazvanoj jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i potvrdio kontinuitet državne politike u odnosu na to pitanje.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da u paragrafu šest rezolucije Srbija jasno stavlja do znanja da će ući u Evropsku uniju sa Kosovom i ponovio da Srbija neće trgovati Kosovom radi brže evropske integracije.

A ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže da je Rezolucijom jasno istaknuto da međunarodne misije poput Euleksa nemaju pravni osnov za delovanje i nisu partner za razgovore i rešavanje problema, osim ako se njihov boravak ne legitimiše posebnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Bogdanović je inače izjavio je da će Demokratska stranka učestvovati u radu Skupštine zajednice opština kako bi se demonstriralo jedinstvo i učinilo sve da Srbi na Kosovu dobiju legitimne predstavnike.

A povodom donatorske konferencije za Kosovo, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da kosovski Srbi neće osetiti efekte donacija i ističe da je politički problem ako Beograd bojkotuje Euleks i pravi se kao da donatorske konferencije nije bilo, onda Srbi sa Kosova ne mogu da traže sredstva jer će biti smatrani nacionalnim izdajnicima.

XS
SM
MD
LG