Linkovi

Sjedinjene Države: Barel sirove nafte košta rekordnih 145,98 dolara


Cena nafte porasla je danas za više od četiri dolara i barel američke sirove košta rekordnih 145,98 dolara. Tržište najviše strahuje od prekida isporuka iz Irana i Nigerije, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Četvrti po veličini izvoznik nafte u svetu, Iran, testirao je rakete koje mogu da stignu do Izraela nakon čega je američki državni sekretar Kondoliza Rajs upozorila da će SAD braniti saveznike.

SAD i Izrael nisu isključili mogućnost napada na Iran, kao krajnjeg rešenja, zbog spornog nuklearnog programa. OPEK je upozorio da neće kompenzovati manjak nafte ako ponuda iz Irana, koji je drugi po veličini proizvodjač u naftnom kartelu, prestane da stiže na tržište.

Strahuje se da bi Iran mogao da blokira Ormuski moreuz kojim ide oko 40 odsto svetskog tankerskog saobraćaja. Strah od prekida postoji i kada je reč o Nigeriji, gde pobunjenici napadaju naftnu infrastrukturu. Nigerija je šesti po veličini izvoznik nafte.

Današnjem skoku doprinele su i vesti iz Brazila, gde su radnici naftne kompanije Petrobras zapretili petodnevnim štrajkom iduće nedelje na ofšor platformama koje daju više od 80 odsto dnevne proizvodnje nafte od oko 1,8 miliona barela. Poskupljenju nafte doprinosi i konstantna slabost dolara, navode analitičari.

Cena nafte skače uprkos naporima najvećeg svetskog izvoznika Saudijske Arabije da poveća produkciju do maksimuma za tri decenije.

XS
SM
MD
LG