Linkovi

Konzervativni Vašington Tajms kritikovao senatora Baraka Obamu


Konzervativni Vašington Tajms kritikovao je senatora Baraka Obamu zato što je juče ismejao Fila Grema, glavnog savetnika za ekonomiju svog republikanskog rivala Džona Mekejna.

Grem je prethodnog dana, u razgovoru za Tajms, Amerikance opisao kao naciju koja se stalno "na nešto žali", i upotrebio izraz "mentalna recesija"- što je Obami dalo povoda za duhovite opaske na jednom skupu. "Grem verovatno misli da su visoke cene benzina produkt vaše mašte" – izjavio je, izmedju ostalog, Obama. "Senator Barak Obama izigravao je "stand-up" komičara govoreći o ozbiljnom pitanju koji kandidat za Belu kuću može da bolje vodi američku ekonomiju" – navodi Tajms. List dodaje da se senator Mekejn distancirao od svog savetnika, ističući da Grem govori u svoje ime.

U medjuvremenu, list Dej iz Kontektikata prenosi da u SAD ne opada samo vrednost dolara, već I samog "američkog života." U pitanju je statistička kategorija koju odredjuju vladine agencije da bi, pri pisanju zakona, izračunale da li je odredjeni propis vredan troškova koje iziskuje. Vrednost statističkog života danas iznosi 6,9 miliona, dok je pre pet godina bila veća za gotovo milion. Zamislimo, na primer, zakon čija primena košta 18 milijardi dolara, ali spasava 2,500 života. Pre pet godina, takav zakon bi se isplatio jer je vrednost spasenih života bila veća od troškova, ali on danas ne bi bio usvojen. Ova računica ima važnu ulogu u donošenju zakona o zaštiti životne sredine, pa neki ekolozi optužuju Bušovu administraciju da je namerno devalvirala vrednost američkog života kako bi izbegla strožije ekološke propise.

Ne znajući da mu je mikrofon uključen, crnačkog sveštenik Džesi Džekson je nedavno nepristojnim rečnikom govorio o senatoru Baraku Obami. Plejn Diler iz Klivlenda svoje čitaoce podseća na druge slučajeve takozvanog "vrućeg mikrofona." Republikanski kongresmen Martin Houk je 1994. godine, čekajući da se uključi u program lokalne televizije, komentarisao grudi jedne novinarke, nesvestan da svi mogu da ga čuju. Misleći da je u pitanju tonska proba, predsednik Ronald Regan se 1984. godine u radijskom obraćanju naciji našalio da za pet minuta počinje bombardovanje Rusije. Senator Džon Keri je u toku kampanje 2004. uhvaćen kako Republikance bliske predsedniku Bušu naziva "najpokvarenijom grupom lažova koje je ikada video." Voditeljka CNN-a Kira Filips je sa uključenim mikrofonom otišla u toalet, odakle su, za vreme govora predsednika Buša o uraganu Katrina, svi mogli da je čuju kako sa koleginicom ogovara svoju snaju – piše dnevnik iz Ohaja.

XS
SM
MD
LG