Linkovi

Mekejn i Obama različito o energetici i pitanjima zaštite životne sredine


Sa cenama benzina koje, u ovoj izbornoj godini, i dalje vrtoglavo rastu oba vodeća predsednička kandidata Džon Mekejn i Barak Obama, biračima nude alternative energetske opcije. Mekejn se zalaže za veću upotrebu nuklearne energije i tržišne olakšce kao mehanizam za smanjenje emisije štetnih gasova, dok Obama traži da vlada podrži projekte eksploatacije alternativnih goriva poput celuloznog etanola.

Oba predsednička kandidata saglasna su da su potrebne nove tehnologije da bi se smanjila emisija gasova odgovornih za klimatske promene. Među njima su solarana energija i energija vetra, ali i promocija automobila sa elektromotorom. Republikanac, Džon Mekejn, podržava ideju da vlada finansira tehnologiju ekološki prihvatljive upotrebe uglja.

"Naše rezerve uglja su veće od saudijskih rezervi nafte"

Mekejnov rival, Barak Obama, podržava vladine subvencije za biogoriva poput celuloznog etanola koji se dobija iz drvnih otpadaka.

"Kao predsednik, postaviću cilj da do 2013. proizvedemo 2 milijarde galona savremenih biogoriva."

Sve u svemu, Mekejn favorizuje subvencije za preduzetnike a Obama, intervencije vlade. Kandidati imaju različite pozicije o upotrebi nuklerane energije i eksploataciji nafte u podmorju – Mekejn to podržava, a Obama ne. Centrala Republikanske stranke stoga emituje propagandne spotove protiv senatora iz Ilinoja.

"Barak Obama? Za zaštitu prirodne sredine, ali 'ne' – nižim cenama bentina, ne povećanju proizvodnje i 'ne' novim solucijama"

Obamina kampanja odgovorila je kontranapadom.

"Mekejn će omogućiti poreske olakšice naftnim kompanijama. Podržao je 95 odsto Bušovih predloga. Obama će energetsku nezavisnost učiniti jednim od prioriteta."

Analitičari kažu da oba kandidata najavljuju alterantive koje im nisu na dohvat ruke. Divja Redi radi za Eurasia Group, konsultatsku kuću u Njujorku.

"Tehnologija još nije na nivou koji bi omogućio da se spomenute ideje komercijalizuju", kaže Divja Redi.

Ono u čemu su Mekejn i Obama saglasni je da će borba protiv klimatskih promena definitivno biti među prioritetima pobednika na novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG