Linkovi

U Potočarima obeležena 13. godišnjica zločina u Srebrenici


Desetine hiljada Muslimana iz Bosne i Hercegovine okupili su se u memorijalnom centru Potočari kako bi odali poštu žrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine. Trinaesta godišnjica zločina obilježena je sahranom posmrtnih ostataka još 308 identifikovanih Bošnjaka, starosne dobi između 15 i 84 godine.

U Potočarima je od 2003. sahranjeno oko 3000 žrtava srebreničkog masakra. Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da međunarodna zajednica nikada neće odustati od traženja pravde za zločine koji su se dogodili u Srebrenici. Obračajući se prisutnima na obilježavanju 13. godišnjice genocida, Lajčak je ocijenio da je BiH na pragu integracije u Evropu, da je ostvaren napredak ka miru i stabilnosti, ali da ništa ne može da umanji užas koji se dogodio u Srebrenici prije 13 godina.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid,te da se taj zločin ne može ni umanjiti ni poreći. "Nekima je teško da prihvate ovu činjenicu, iako niko nema pravo da poriče da se zločin desio. To bi bila uvreda prema onima koji ovde leže i prema njihovim porodicama", rekao je Ingliš u Potočarima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je povodom 13 godišnjice srebreničkog masakra , da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku suradnje sa Haškim tribunalom i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG