Linkovi

Lideri grupe 8 izrazili zabrinutost zbog vrtoglavog rasta cena


Lideri najrazvijenijih zemalja su sa trodnevnog samita u Japanu poručili svim bogatijim državama da isporuče deo svojih zaliha hrane radi privremene stabilizacije cena. Lideri će takođe razmotriti predlog za osnivanje mreže za rezerve hrane u slučaju vanrednih okolnosti, u cilju postizanja dugoročne stabilnosti u pogledu svetskih zaliha hrane.

U jeku izveštaja da na desetine miliona ljudi gladuje zbog visokih cena hrane, lideri grupe 7 najrazvijenijih zemalja i Rusije su izrazili zabrinutost zbog vrtoglavog rasta cena i obećali 10 milijardi dolara pomoći u hrani za one koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom. Lideri G-8 su se složili i da je neophodno povećati poljoprivrednu proizvodnju, a britanski premijer Gordon Braun je istakao da se moraju ukinuti vladine regulative koje štete proizvođačima.

«Moramo naći globalno rešenje za globalni problem».

Predstavnici Grupe 8 su apelovali na zemlje koje imaju dovoljne zalihe hrane, da deo tih zaliha pošalju onima kojima je hrana preko potrebna. Japan se u skladu s time, obavezao da će se odreći dela zalihe pirinča. Džejk Koldvel, stručnjak za poljoprivredu iz Centra za američki razvoj, kaže da zemlje sa velikom proizvodnjom pirinča, kao što su Indija, Vijetnam i Kina, imaju određene restrikcije na izvoz svojih zaliha.

«Ukoliko bi se na kratko odrekli samo malog dela, to bi poslalo bitan signal tržištu da cene treba da se stabilizuju. Takođe bi pale cene hrane što bi donelo kratkoročno olakšanje».

Većina industrijski najrazvijenijih zemalja sveta nema velike zalihe žitarica, te je predsednik Svetske banke Robert Zelik na samitu G-8 podržao predlog o stvaranju međunarodne mreže zaliha hrane.

«Verujem da možemo započeti nešto bitno. Možemo da se usredsredimo na potrebe siromašnih tako što ćemo dugoročno podstaći proizvodnju hrane i goriva».

Prema predloženom planu, svaka zemlja članica G-8 će biti u obavezi da odlaže određenu količinu žitarica, koju će onda u koordinisanoj akciji isporučivati na tržište kada je to potrebno, u cilju stabilizacije cena. Ukoliko se ovaj plan ispravno implementira, kaže Koldvel, te zalihe bi mogle da obezbede adekvatnu količinu hrane.

«Ukoliko vlada ima adekvatne zalihe, mogu i da ih daju. To je pitanje ekstrema. Zemlje bi mogle umereno da ih isporučuju i tako stabilizuju sistem. Međutim kada se uspaniče i uvedu zabranu izvoza hrane, onda čitav sistem propadne».

Prema njegovim rečima, zalihe bi mogle da spreče nestabilnost cena na tržištu bez posledica po proizvodnju.

XS
SM
MD
LG