Linkovi

Evropska Komisija obećala 500 miliona evra  pomoći za Kosovo


Evropska Komisija je na donatorskoj konferenciji u Briselu obećala 500 miliona evra pomoći za nezavisno Kosovo.Evropska unija nada se da će na konferenciji prikupiti više od milijardu evra za rješavanje kosovskih ekonomskih i društvenih problema.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren kazao je na početku konferencije da pomoć komisije predstavlja dokaz riješenosti Brisela da pomogne izgradnji kosovskih vladinih institucija, kao i novih škola, puteva i elektrana.

“Kosovo je suštinski evropsko pitanje i obećanjem pomoći od pola milijarde evra, Evropska unija danas to jasno pokazuje. Ovdje nije riječ samo o diplomatskom rječniku, već o najkonkretnijem, najopipljivijem dokazu naše posvećenosti Kosovu i stabilnosti i napretku na cijelom zapadnom Balkanu,” istakao je Ren.

Kosovski premijer Hašim Tači kazao je da današnja konferencija predstavlja početak nove faze razvoja za Kosovo i da će kosovske vlasti blisko sarađivati sa međunarodnim donatorima u trošenju sredstava.

“Želio bih da potvrdim da su kosovska vlada, institucije i ja lično, riješeni da pomoć ode u prave ruke i da bude utrošena na prave prioritete koji su ovdje predstavljeni.”

Tači je istakao da je Kosovo uspješna priča i za međunarodnu zajednicu, te da će postati I ekonomski uspjeh. “Kosovska vlada u potpunosti je posvećena dobrom upravljanju, vladavini zakona, multi-etničnosti i borbi protiv kriminala I korupcije.

Svjetska banka, Evropska unija i kosovski zvaničnici nadaju se da će na konferenciji biti prikupljena 1, 5 milijarda evra pomoći za rješavanje ekonomskih problema I sprovođenje reformi na Kosovu. Sjedinjene Države već su najavile da će u tu svrhu izdvojiti 400 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG