Linkovi

Beograd: Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu


Vlada zatražila od Parlamenta zakazivanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu.

Premijer Mirko Cvetković rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da je smisao rezolucije da nova Vlada i Parlament potvrde kontinuitet sa stavom državne politike o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Premijer je rekao da je rezolucija usaglašena sa svim partijama članicama vladajuće koalicije i naglasio da se u predlogu Rezolucije ne spominje direktno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već da se taj sporazum tretira kao dokument u kojem se u tački 135. potvrđuje suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji.

A predsednik Republike Boris Tadić istakao je u razgovoru s predsednikom Poslaničkog doma rumunskog Parlamenta Bogdanom Olteanuom da će Srbija nastaviti da jedinstvenom državnom politikom prema Kosovu brani suverenitet i integritet mirnim i diplomatskim sredstvima, da zvanični Beograd smatra da je rekonfiguracija međunarodnog prisustva na Kosovu neprihvatljiva bez odluke Saveta bezbednosti UN i da je spreman da se angažuje u dijalogu sa UN kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja.

Pored nastavka evropskih integracija i odbrane suvereniteta Vlada je spremna da se posveti i svom trećem cilju – punoj saradnji s Haškim tribunalom. Koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa tim sudom Rasim Ljajić tim povodom najavio je rekonfiguraciju i personalne promene u Akcionom timu kako bi se ta obaveza efikasnijeg izvršila. Nastojaćemo, rekao je Ljajić, da rad učinimo što efikasnijim, operativnijim jer se očekuje da pritisak na Srbiju bude sve veći kako bude odmicao period od formiranja nove vlade.


XS
SM
MD
LG