Linkovi

Polt: Poremećaj američko-srpskih odnosa zbog Kosova jednostran problem


Povodom formiranja nove koalicione vlade Srbije razgovarali smo sa bivšim američkim ambasadorom u Beogradu, Majklom Poltom, koji je pozvao novu vladu da ubrzanim tempom nastavi približavanje Srbije evro-atlantskim strukturama, uključujući Evropsku uniju.

Za koalicionu vladu Demokratske stranke Predsednika Borisa Tadića i Socijalističke stranke Srbije koju je svojevremeno vodio Slobodan Milošević, ambasador Polt kaže da ne predstavlja nikakav kuriozitet u političkoj istoriji zapadnih parlamentarnih demokratija.

«Parlamentarni sistemi katkad iznedre takva neobična partnerstva, koja mogu da funkcionišu. Međutim, koliko će biti stabilna i koliko će trajati takva vlada zavisiće od volje samih koalicionih partnera i naravno od zahteva srpskih građana za stabilnom vladom koja će donositi rezultate.

Bivši američki ambasador u Srbiji, kaže da iako ne poznaje novopostavljene članove vlade, veruje da je Predsednik Tadić opredeljen za efikasno vođenje državnih poslova.

«Predsednik Tadić i novi premijer Cvetković, koje sam sretao u Beogradu, jasno su predočili da su privrženi politici približavanja zemlje Zapadu, da žele da preduzimaju prave korake i postignu profesionalno funkcionisanje vlade. Ukoliko formiranje tehnokratske vlade dovede do ostvarenja svega toga, biće to za dobrobit Srbije i njenog naroda.»

Polt, koji sada obavlja funkciju visokog spoljno-političkog savetnika u Nemačkom Maršalovom fondu, ovde u Vašingtonu, kaže da je Brisel veoma zainteresovan za ubrzano uključivanje Srbije u Evropsku zajednicu zemalja.

«Pošto je nova vlada dobila mandat od svojih birača da sprovodi politiku približavanja Evropi, uveren sam da je Brisel sada spreman da učini sve da ubrza integraciju Srbije u evropske tokove, pogotovo što je većina ostalih zemalja u regionu već ostvarila krupne korake u tom pravcu.»

Ambasador Polt smatra da bi jedan od prvih koraka nove vlade trebalo da bude ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa na ambasadorskom nivou sa Sjedinjenim Državama i ostalim zapadnim zemljama, koje su priznale nezavisnost Kosova.

«Poremećaj američko-srpskih odnosa zbog Kosova jednostran je problem. Srbija je povukla svog ambasadora iz Vašingtona, dok mi to nismo učinili. Nije naša odgovornost što su bilateralni odnosi svedeni na nizak nivo. To je učinila srpska strana. Sada je na novoj srpskoj vladi da odluči da li da reaktivira dijalog koji je postojao čitavo vreme, bez obzira na nesuglasice u gledištima. To je svakako bio slučaj za vreme mog boravka u Beogradu. Nezavisnost Kosova je činjenica na koju će Srbija morati da se navikne, jer povratka na prethodno stanje neće biti. Srbija bi u tom pogledu mogla da igra veoma konstruktivnu ulogu, ne samo u ime Srba koji žive na Kosovu i Srba uopšte, već i za samo Kosovo i širi region.»

Majkl Polt kaže da očekuje od nove vlade Srbije da ponovo razmotri svrsishodnost oslabljenih diplomatskih odnosa, ne samo sa Vašingtonom nego i nizom vodećih evropskih prestonica. Po njegovim rečima, ukoliko su koalicioni partneri zaista spremni da nastave put ka Evropi, važno je da nova vlada održava konstantan dijalog sa Zapadom i ne dozvoli diplomatsku samoizolaciju Srbije. Dugotrajnost i stabilnost nove srpske koalicione vlade biće na probi od samog starta, zaključio je Majkl Polt.

XS
SM
MD
LG