Linkovi

Vuk Jeremić: Srbija ceni uzdržanost Crne Gore o kosovskom pitanju


Srbija cijeni uzdržanost Crne Gore o kosovskom pitanju i očekuje da će Podgorica nastaviti sa takvim odnosom, kazao je danas srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je u Podgorici razgovarao sa crnogorskim čelnicima.

Zajednički strateški cilj Crne Gore i Srbije je evropska integracija Zapadnog Balkana, rekao je srpski šef diplomatije, objašnjavajući zašto je već prvog dana nakon stupanja na dužnost odabrao Crnu Goru kao mjesto svoje prve bilateralne posjete:

„Crna Gora nam je najbliža geografski i po svim drugim kriterijumima. Mi bližeg prijatelja od Crne Gore nemamo, a mislim ni Crna Gora od nas", naveo je on.

Iz niza bilateralnih tema o kojima je razgovarano i u okviru kojih će se ubrzati zajednički posao, Jeremić je izdvojio pitanje Kosova. On je naglasio da Podgorica nije mjesto gdje treba pričati o kompleksnosti tog problema, ali je rekao da će Srbija ''nastaviti da koristi sva pravna, politička i diplomatska sredstva u odbrani teritorijalnog integriteta zemlje'':

„Sagovornicima u Podgorici sam prenio očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa tom principijelnom politikom uzdržanosti od priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koju Beograd izuzetno cijeni", kazao je on.

Jedno od diplomatskih sredstava kojima Srbija brani Kosovo jeste i moj boravak u Crnoj Gori, kazao je Jeremić i dodao da će, ukoliko Crna Gora prizna kosovsku nezavisnost, ambasador Srbije biti povučen na konsultacije. On je države koje još nemaju stav o priznanju Kosova uputio na stav Međunarodnog suda pravde, koji će uskoro biti poznat.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen, ipak je ostavio nedoumicu:

''Stav Podgorice o Kosovu poznat i da se nije promijenio'', rekao je crnogorski šef diplomatije.

Roćen, koji je nedavno listu ''Vijesti'' rekao da će Crna Gora priznati Kosovo, bio je zatečen novinarskom upadicom i pitanjem-kakav je stav Crne Gore prema Kosovu:

''Naš stav je poznat od ranije, tu nema šta da doda i bio sam vrlo jasan", rekao je on.

Roćen je dodao da je Srbija u vrhu spoljno političkih prioriteta Crne Gore i rekao kako je siguran da Crnu Goru tako tretiraju i u Srbiji.

XS
SM
MD
LG