Linkovi

Američki zakonodavci izražavaju zabrinutost zbog iranskih raketnih proba


Iranske raketne probe izazvale su brojne kritike u američkom Kongresu. Zakonodavci su ih nazvali provokativnim i založili se za snažniji američki i međunarodni pritisak na Teheran. Zvaničnici Stejt departmenta obećavaju pojačanje diplomatskih nastojanja.

Ranije zakazan pretres o američkoj politici prema Iranu, u Odboru Predstavničkog doma za odnose sa inostranstvom, vremenski se podudario sa vestima da je Iran ispalio niz raketa, uključujući dugometnu raketu Šahab-3. Bela kuća je osudila te probe, a predstavnik Nacionalnog saveta za bezbednost rekao je da bi Iran trebalo da se uzdrži od daljih proba i obustavi razvoj balističkih raketa. Državni podsekretar za političke odnose, Vilijam Berns, iskoristio je učešće na pretresu da ponovi dvostruki pristup Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, sa kombinacijom ekonomskih i finansijskih sankcija s jedne i olakšicama s druge strane.

"Naša strategija zasniva se na tvrdoj diplomatiji, uz maksimalizaciju pritiska na Iran kako bi im se predočila cena upornog prkošenja ostatku sveta, naročito u nuklearnim pitanjima. Istovremeno, nastojimo da stavimo do znanja Iranu i njegovom narodu koje bi sve koristi imali od promene kursa."

I demokrate i republikanci izražavali su zabrinutost zbog potencijalne opasnosti po Izrael. Među njima je i predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za odnose sa inostranstvom, Hauard Berman.

"Ne treba nam ništa više od današnjih vesti o iranskoj probi dugometne rakete, koja bi mogla da ponese nuklearnu glavu do Izraela. To, zajedno sa ratobornim izjavama Teherana o neprijateljskim ciljevima koji se drže na oku, jasno pokazuje da moramo da upotrebimo sva raspoloživa diplomatska i ekonomska sredstva da odvratimo Iran od razvoja nuklearnog oružja."

Slično je izjavila republikanska članica Predstavničkog doma sa Floride, Ileana Ros Leitinen.

"Kako današnje vesti jasno pokazuju, Iran već ima rakete kratkog i srednjeg dometa, sposobne da dosegnu do američkih snaga i saveznika u regionu, a razvija i dugometne balističke rakete kako bi mogao da dosegne do Evrope, a možda i do Sjedinjenih Država."

Podsekretar Berns podsetio je članove Kongresa da je Bušova administracija u potpunosti predana diplomatiji i da vojna opcija, iako je i dalje na stolu, ostaje poslednje pribežište. On je istovremeno rekao da se Iran još nije povinovao rezolucijama saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa aktivnostima na obogaćivanju uranijuma, niti je odgovorio na pitanja Međunarodne agencije za atomsku energiju o svojim ranijim nastojanjima da proizvede fisioni materijal pogodan za proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG