Linkovi

Lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije okončali samit u Japanu


Lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije okončali su danas samit u Japanu jednoglasnom osudom nedavnih izbora u Zimbabveu, obećanjem da će se boriti protiv krize hrane u svetu i podrškom planu da se do 2050. godine za polovinu smanji emisija štetnih gasova.

Američki predsednik Džordž Buš je prvi otputovao sa samita G-8, neposredno nakon njegovog zatvaranja, odajući priznanje napretku postignutom na tom skupu po širokom spektru pitanja:

«Zaštitom čovekove sredine, opiranjem protekcionizmu, borbom protiv bolesti, promocijom razvoja, te poboljšanjem života miliona ljudi širom sveta, služimo kako američkim tako i interesima sveta.»

Centralni deo trodnevnog skupa je bio jučerašnji sveobuhvatni sporazum lidera G-8 da se oslobađanje ugljen dioksida, koja se okrivljuje za globalno zagrevanje, smanji bar na pola do 2050. godine. Japanski premijer Jasuo Fukuda kaže da su lideri G8 danas razgovarali o tome sa liderima iz velikih novih ekonomija u usponu - Kine, Indije i Brazila:

Fukuda kaže da je ovo prvi put da je sa njima razgovarano o borbi protiv klimatskih promena. Japanski premijer takodje ističe da su sve zemlje učesnice razgovora izrazile snažnu političku volju da se smanji oslobađanje tih gasova u amtosferu.

Medjutim, samo tri od zemalja u usponu - Indonezija, Južna Koreja i Australija - eksplicitno su se obavezale na smanjivanje štetnih gasova na polovinu, dok najveći zagadjivači među njima - Indija i Kina – to nisu učinile.

Indijski premijer Manmohan Sing kaže da su osiguravanje izvora hrane, zdravlje javnosti i očuvanje ograničenih izvora vode njegovi prvi prioriteti. Više od pola milijarde Indijaca živi u ekstremnom siromaštvu, sa prihodima manjim od jednog dolara dnevno. Kina je takodje nevoljna da preduzme korake koji bi doveli u opasnost ekonomski rast i reskirali političku nestabilnost.

Ekološki aktivisti oštro kritikuju klimatske odluke Grupe 8 zbog toga što nisu postavljeni precizni numerički ciljevi za smanjenje oslobađanja ugljen dioksida. Pedestpostotni cilj naime nije vezan za bilo kakav specifični vremenski rok. U sporazumu se pominju kratkoročni ciljevi, ali je odluka o njima u potpunosti prepuštena pojedinačnim zemljama. Premijer Fukuda kaže da je tim sporazumom položen temelj za dalje razgovore u budućnosti.

Fukuda kaže da će jaka volja izražena u sporazumu o klimatskim promenama naredne godine dobiti zamah, kada će na skupu pod pokroviteljstvom UN-a biti uložen napor za postizanje globalnog sporazuma. On obećava da će Japan pokazati rukovodeću ulogu, time što će se držati nekih od najambicioznijih ciljeva za smanjenje ispuštanja štetnih gasova u atmosferu.

XS
SM
MD
LG