Linkovi

Dobins: Platforme vlade Srbije o Kosovu i o Evropi nekompatibilne


Bivši američki izaslanik za Balkan Džejms Dobins, u intervjuu Glasu Amerike, pozdravio je formiranje proevropske vlade u Srbiji, ali I istakao da će, uzimajući u obzir njenu platformu, vremenom biti sve očigledniji nesklad između stavova o nezavisnosti Kosova i o pridruživanju Evropskoj uniji.

Dobins smatra da je dobar znak to što su, snage koje se zalažu za evropske integracije I modernizaciju srpskog društva, uspjele da formiraju vladu, navodeći međutim da je stav srpskih vlasti u vezi sa Kosovom ostao nepromijenjen.

Jasno je da i dalje postoji nekompatibilnost vladine platforme o Kosovu sa platformom o Evropi i to će vremenom postati očiglednije. To pitanje će bez sumnje biti važan dio dijaloga srpske vlade i Evropske Unije u budućnosti.

Dobins ističe da eventualno funkcionisanje Srbije i Kosova, u okviru Evropske unije, neće biti problematično, uzimajući u obzir suštinski nestanak unutrašnjih granica i koristi koje donosi članstvo u Uniji.

Problem nije toliko kako pronaći način da i Srbija i Kosovo budu u Evropskoj Uniji, već kako do toga doći,uzimajući u obzir razlike u stavovima između Brisela, koji podržava jedinstveno Kosovo i Srbije, koja, pošto je manje više priznala da je veći dio Kosova izgubljen, ulaže napor da sačuva barem jedan njegov dio.To vidim kao stalni izvor tenzija, ali i stalni izvor dijaloga. Mislim da će taj dijalog na kraju riješiti trenutne razlike. Ali to će biti dugotrajan proces.

Direktor Centra za međunarodnu bezbednost i odbranu u korporaciji Rend vjeruje da će se međunarodna zajednica i vlada u Prištini suprostaviti bilo kakvim naporima za formalnu podjelu Kosova, te da će, na bilo koji pokušaj da se to uradi nasilnim putem odgovoriti upotrebom sile.

Ne smatram da će NATO, EU ili kosovska vlada inicirati upotrebu sile kako bi ukinuli bilo kakve autonomne strukture koje su postavljene i funkcionišu na Kosovu u posljednjih 6 ili 7godina. Ali im isto tako neće dozvoliti se dalje razvijaju. Tako da mislim da će postojati nestabilan status kvo, dok međunarodna zajednica i kosovska vlada pokušavaju da prošire svoja ovlašćenja, a Srbi nastoje da se tome suprostave.

Međunarodna zajednica i kosovska vlada biće uzdržani sve dok se tako bude ponašala srpska strana i ostaviće prostor za rješavanje tog problema političkim i ekonomskim putem, smatra Dobins, uz objašnjenje da će insistiranje na daljem uspostavljanju autonomnih, paralelnih struktura nametnuti veliki finansijski teret Srbiji, kao i ekonomske poteškoće srpskom stanovništvu na Kosovu.

XS
SM
MD
LG