Linkovi

Brisel sa radošću i nadom dočekao formiranje nove vlade u Beogradu


Puna podrška novoj vladi u Srbiji i očekivanje da će komunikacija Beograda sa Briselom da dobije na "širini i dubini", u najkraćem je sažetak prvih reakcija iz centra evropskih institucija na formiranje vlade u Beogradu.

Tako visoki predstavnik EU, Havijer Solana, kaže:

"Poslao sam veoma jasnu poruku vladi, poruku čestitanja i nade da će saradnja nove vlade i EU biti izvanredna. To je moja poruka i u tom cilju ću učiniti sve što bude u mojoj moći. Vjerujem da se sa novom vladom otvorila nova mogućnost, ne samo da Srbija napreduje, već i da se približava EU. Zasta se nadam da će to biti i slučaj"

Upitan kako sada, sa novom Vladom Srbije vidi realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Solana iskazuje jasan optimizam:

"Od trenutka kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji pridruživanju sa Srbijom, bio je odredjeni period bez vlade. Sada je tu vlada sa veoma važnom podrškom parlamenta i zato se nadam da će rasti i produbljivati se i to brzo, saradnja Srbije sa EU".

On ne želi da prognozira da li će do kraja godine zemlja dobiti status kandidata- umjesto datuma, poručuje Solana, važniji su rezultati i zajedniči rad.

U Evropskoj komisiji takodje pozdravljaju formiranje nove srpske vlade, a portparol Evropske komisije, Amadeu Altafaj Tardio ukazuje da Brisel sada čeka i konkretna djela:

"U suštini, sretni smo , prije svega, zbog činjenice da je vlada formirana znatno prije konačnog roka. Očekujemo mnogo od te nove vlade ali, prije svega, željeli bi smo da vidimo prve odluke, da se prva pozitivna obećanja, za koja čujemo preko medija, pretvore u strane akcije. Sa nadom očekujemo saradnju sa novom vladom u Srbiji koja je jasno naglasila da su joj evropske perspektive u vrhu prioriteta".

XS
SM
MD
LG