Linkovi

Sve manje američkih službenika nosi kravatu


Vreme je za našu povremenu rubriku Samo u Americi. Do pre neku godinu, bilo je gotovo nezamislivo da američki muškarci dolaze na posao bez kravate. Jedino je petkom, pred vikend, bila dozvoljena manje zvanična odeća. Ali, kako piše saradnik Glasa Amerike, Ted Landfer, to se sada promenilo.

Nije dobar znak za neku industriju kada trgovinska grupa koja je predstavlja zatvori vrata. A to je upravo ono što je prošlog meseca učinilo Udruženje proizvođača muške galanterije, posle 60 godina. Muška galanterija je termin koji označava dodatke odeći, kao što su kravate, maramice za džep na sakou ili opasači. Uprava udruženja videla je da nešto nije u redu još pre dve godine, kada se na godišnjoj skupštini nekoliko članova pojavilo - bez kravate. ”Ne volim kada je kravata obavezna,“ rekao je jedan od njih listu Vol strit džornel.

Kako izgleda, njegovo gledište dele mnogi drugi Amerikanci, jer je, prema anketi organizacije Galup, broj onih koji dolaze na posao sa kravatom pao na rekordnih 6 odsto! Ogroman pad od onog doba kada su gotovo svi muškarci - osim fabričkih radnika - nosili kravate. Raznosači mleka, točioci goriva na pumpama, pa čak i kuriri na biciklima, a o onima koji rade u kancelarijama i da ne govorimo.

Prodaja kravata dostigla je vrhunac osamdesetih godina. Što su bili na uticajnijim položajima, muškarci su imali više kravata. Kravate su bile najčešći poklon za rođendan. A onda se pojavila moda ”opuštenog petka“ kada kravata nije bila obavezna. Nije mnogo prošlo do trenutka kada su ”opuštenom petku“ pridodati drugi dani, da bismo najzad došli do današnjih 6 odsto Amerikanaca koji ne kreću na posao pre nego što vežu kravatu.

XS
SM
MD
LG