Linkovi

Irački premijer predlaže kratkoročni bezbednosni sporazum sa SAD


Irački premijer Nuri al-Maliki razmatra alternative za dugoročni bezbednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, kojim bi se definisalo prisustvo američkih snaga u Iraku posle 2008. godine.

Iračka vlada i Sjedinjene Države već neko vreme pregovaraju o sporazumu prema kome bi američke trupe ostale u Iraku i posle isteka mandata Ujedinjenih nacija, krajem ove godine. Ali pregovori nailaze na prepreke.

Sredinom juna, premijer Nuri al-Maliki je izjavio da su razgovori u zastoju zbog nesuglasica oko iračkog suvereniteta. Nedelju dana kasnije, član iračkog pregovaračkog tima, ministar inostranih poslova Hošijar Zebari, rekao je da je moguće da će sporazum biti postignut do kraja meseca. Iračka vlada sada kaže da razmatra alternative tom dugoročnom sporazumu o bezbednosti.

Tokom posete Ujedinjenim arapskim emiratima, Maliki je rekao arapskim ambasadorima da njegova vlada razmatra takozvani ”memorandum o razumevanju,“ koji bi mogao da sadrži rokove za povlačenje stranih snaga iz Iraka. Predstavnik iračke vlade, Ali al-Dabag, istakao je da je to samo ideja i u izjavi za Glas Amerike rekao da ništa nije učinjenio po tom pitanju i da memorandum još nije ni u nacrtu.

Predsednik Buš je ranije više puta izjavljivao da se protivi određivanju rokoma za povlačenje iz Iraka. Predstavnik američkog Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitman, ponovio je to gledište, dodajući da bi broj vojnika u Iraku trebalo da bude uslovljen tamošnjom bezbednosnom situacijom. Vitman je takođe rekao da Sjedinjene države ne žele da trajno stacioniraju svoje snage u toj zemlji.

”Rokovi imaju tendenciju da budu veštački, a u tako dinamičnoj situaciji kao što je ova u Iraku, reći ću vam samo to da je obično najbolje procenjivati je na osnovu uslova koji vladaju na terenu.“

Vitman je rekao da američki i irački funkcioneri intenzivno rade na sklapanju sporazuma o ostajanju američkih vojnika u Iraku posle 2008.

”Uporno radimo sa iračkom vladom kako bismo osigurali da, kada mandat Ujedinjenih nacija istekne, i dalje postoji sporazum koji bi omogućio našim snagama da deluju.“

Vitman je dodao da ne vidi čemu bi služilo izveštavanje o napredovanju pregovora i da bi najbolje bilo da se sačeka dok sporazum ne bude finalizovan. Američki funkcioneri, uključujući američkog ambasadora u Iraku, Rajana Krokera, kažu da će bilo kakav sporazum u potpunosti poštovati irački suverenitet.

XS
SM
MD
LG