Linkovi

Mesić u Crnoj Gori: Potvrda zajedničke evropske perspektive


Đukanović i Mesić očekuju da će brzo biti razrješena institucionalna kriza u funkcionisanju EU i jasno potvrđena nedvosmislena evropska budućnost cijelog regiona.

Đukanović je kazao da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, koji su u veoma dinamičnoj uzlaznoj putanji i ''koji mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Evropi, i kao evropska legitimacija čitavog regiona".

Mesić je odnose Crne Gore i Hrvatske ocijenio sve sadržajnijim, navodeći da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Oni su pozdravili, u tom kontekstu, konstituisanje proevropske Vlade u Srbiji.

I predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenili su da su odnosi Crne Gore i Hrvatske su dobri, a kao značajan pomak naveli su potpisivanje Sporazuma o obrazovanju.

Krivokapić i Mesić su najavili otvaranje još jednog graničnog prelaza za stanovnike Herceg Novog i Konavala, a biće ispitana mogućnost da Crna Gora i Dubrovnik kreiraju zajedničku turističku ponudu.

Hrvataskog predsjednika večeras je na Cetinju ugostio i predsjednik Crne Gore. Tom prilikom, dvojica predsjednika su istakli da su odnosi dvije zemlje sadržajni.

Predsjednici su istakli da režim ulaska u Boku dobro funkcioniše i da se ne treba vezivati za datume konačnog rješenja pitanja Prevlake. Bilo je riječi i o sudskom procesu o zbivanjima u logoru Morinj tokom dubrovačke ratne operacije.

XS
SM
MD
LG