Linkovi

U post-prazničnom fokusu kampanje ponovo ekonomija


Nakon relativnog zatišja na američkoj političkoj sceni tokom prazničnog vikenda, demokratski i republikanski kandidati Barak Obama i Džon Mekejn danas su nastavili predsjedničku predizbornu kampanju.

Senatori Barak Obama i Džon Mekejn, ponovo su u svojim kampanjama fokusirani na ekonomska pitanja. Oba predsjednička kandidata počela su ovu nedjelju predstavljanjem planova za izlazak iz loše ekonomske situacije.

Senator Mekejn je svoj prijedlog ekonomskih mjera prvo predstavio u državama u kojima se vodi tijesna bitka između demokratske i republikanske stranke.

"Mala preduzeća zapošljavaju najviše radnika u našoj privredi", kaže Mekejn koji je danas objavio i pismo, u kome 300 ekonomista podržava njegov ekonomski plan - niže poreze za korporacije, otvaranje više tržišta za američke proizvode, kao i radnih mjesta povezanih sa novim energetskim tehnologijama.

"Džon Mekejn počeo je da zastupa više tipičnu, uopštenu poruku republikanske stranke, što nije dobar potez s obzirom na lošu ekonomsku stiuaciju I nepopularnog predsjednika", kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

Senator Obama se tokom kampanje u državama u kojima je 2004. pobijedio Buš, ponovo založio za poreske olakšice za srednju klasu, istovremeno kritikujući Mekejnov ekonomski plan.

"Džon Mekejn želi da kororacijama I bogatim direktorima omogući poreske olakšice u iznosu od 300 milijardi dolara", poručuje Obama.

Analitičari ističu da bi popularizaciji ekonomske poruke senatora Mekejna, mogao da zasmeta i sam Mekejn, odnosno njegove nedavne izjave.

Gostujući u programu mreže ABC novinarka je podsjetila Mekejna da je nedavno "priznao da nije stručnjak za ekonomska pitanja".

"Nisam priznao. Nisam. Zaista nisam", odgovorio je Mekejn.

No, Demokratska stranka je već na internetu postavila video, u kome senator iz Arizone omalovažava svoju ekonomsku stručnost i kaže:

"Ne mogu vam dati određeno rješenje, zato što ne tvrdim da sam dovoljno pametan. Nisam stručnjak kada je pitanju Vol Strit ili pojedina ekonomska pitanja".

XS
SM
MD
LG