Linkovi

Vašington: Milioni turista svake godine dolaze na Nacionalni mol


Mnogi dolaze da bi prisustvovali događajima koji se organizuju u prestonici. Ali Mol, četiri kilometra dugačak zeleni pojas koji se proteže od Linkolnovog spomenika do zdanja američkog Kongresa, godinama je zapuštan, tako da je potrebna hitna obnova.

Vašingtonski Nacionalni Mol: lep, inspirativan, impresivan. 300 hektara nacionalnog parka u srcu glavnog grada. Prostor prepun spomenika, okružen nekim od najboljih muzeja i galerija u zemlji, uz prostrane zelene površine i bazene. Ovde se dešavala i dešava američka istorija. Najveći protestni skupovi...

Pre 45 godina, na stepenicama Linkolnovog mauzoleja, Martin Luther King je održao čuveni govor...

Centralna proslava 4. jula, Dana nezavisnosti - gde drugde, nego ovde. Vatrometi, uvek medju najspektakularnijim u zemlji. Uvek su tu i čuveni orkestri i - obavezne parade...

Tradicionalni folklorni festival takodje okuplja stotine hiljada posetilaca. Ali, restrikcije budžeta su bitno umanjile fondove za redovno održavanje ovog nacionalnog blaga. Godine i godine habanja - imaju svoju cenu. Nedavno je o tome, u Predstavničkom domu Kongresa, govorila članica Elinor Holms Norton.

"Ovo je naše najveće i možda najpoznatije nacionalno blago. Ali isto tako i naše najzapuštenije blago", rekla je Elinor Holms Norton.

Eksperti podsećaju da Mol nije renoviran decenijama. Nedostaju mu odgovarajući sanitarni kapaciteti, senovite zone i restorani. Travnjaci su ozbiljno oštećeni, jezera i bazeni prljavi. Pešačke staze su neravne i često pod vodom, kaže Herijet Tregoning, koja vodi Kancelariju za prostorno planiranje grada.

"Nedavno je Federalna služba za vanredne situacije, zajedno sa vojnom inženjerijskom službom upozorila na pojačani rizik od plavljenja Mola, zbog nesigurnosti postojeće veštačke brane u Potomac parku", kaže ona.

Ova brana odvaja reku Potomak od veštačkog jezerceta na čijoj je obali Mauzolej Tomasa Džefersona, trećeg američkog predsednika.

U proleće se ovde okupljaju milioni posetilaca iz celog sveta - da vide cvetanje japanskih trešanja. Celo područje u tom se trenutku pretvori u belo/ružičasti buket. Medjutim, jezeru su neophodne popravke u vrednosti do 150 miliona dolara, kaže Kerolajn Kaningem, predsednica Javnog fonda za Nacionalni mol, neprofitne organizacije koja se zalaže za njegovu obnovu i čuvanje.

"Džefersonov mauzolej je u posebno ozbiljnoj situaciji, jer je brana na jezeru dva puta dnevno pod udarom talasa. To slabi branu i ona treba da bude zamenjena, a to je veliki i skup projekat. Sam Mauzolej je još bezbedan, ali branu treba zameniti".

Karolajn dodaje da će ukupna restauracija Mola koštati oko pola milijarde dolara. Ipak, Mol to zaslužuje.

"Svake godine, na Nacionalni mol dodje najmanje 25 miliona ljudi. To je više nego što poseti Josemit, Jelousmit i Grand kanjon - zajedno. I to je više nego što ovaj park može da podnese".

Svake godine ovde se priredi gotovo 3 hiljade manifestacija. Neke od njih, poput Festivala cvetanja trešanja, okupe po milion ljudi tokom 10-15 dana. I samo redovno održavanje je ovde ogroman poduhvat. Ali kao i pred svakim domom, travnjak je lice i ponos domaćina. To bi trebalo da je slučaj i sa ovim, američkim nacionalnim travnjakom.

XS
SM
MD
LG