Linkovi

Holandija najnovija evropska zemlja koja je zabranila pušenje


Za razliku od drugih zemalja, u Holandiji pak i dalje možete da u kafiću, uz kafu, čaj ili sok, naručite i marihuanu i hašiš. Novi propisi o pušenju zbunjuju mnoge vlasnike kafića i njihove mušterije.

Obaveštenja o zabrani pušenja su svugde, dok se Holandija sprema da stvori životnu sredinu bez duvanskog dima na koju, kako se tvrdi, imaju pravo svi zaposleni. Prema novim propisima, pušenje je zabranjeno. Medjutim, zabrana se ne odnosi na marihuanu, odnosno kanabis, koji se prema postojećim blagim zakonima i dalje toleriše, ako nije i potpuno legalan.

Turisti kupuju marihuanu u kafiću Buldog – jednom od prvih u zemlji, otvorenom u staroj policijskoj stanici u srcu grada. Većina Evropljana puši marihuanu u cigaretama savijenim sa duvanom. I tu nastaje konfuzija. Dugogodišnji pušač Rob kaže da nikada neće pušiti cigarete samo od marihuane, koje su sada jedino dozvoljene.

«Ne znam, valjda treba kupiti marihuanu i pušiti kod kuće."

Vlasnici kafića su takodje zbunjeni. Mada kažu da će pokušati da spreče ljude da puše cigarete savijene od marihuane i duvana, često je teško pratiti šta ljudi zavijaju. Vlasnici kažu da će reći pušačima da izadju napolje, gde je pušenje dozvoljeno. Za one koji ostaju u kafiću Buldog, biće drugih opcija – zamene za duvan, zatim pušačke kabine i – nargile. Fric, koji već deset godina prodaje marihuanu u Buldogu, kaže da ne misli da će novi propisi štetiti poslu. Moglo bi da bude čak i koristi, smatra on, jer je za zdravlje dobro smanjiti pušenje. Mnogi manji kafići se ipak brinu za biznis, jer ne mogu da priušte propisima predviđen specijalni prostor za pušače, kaže Helga iz obližnje duvandžinice.

«Rekli su mi da će mi prvom prilikom zatvoriti radnju, jer bi hteli da zatvore sve kafiće. Zbog toga ću da se držim propisa.»

Za one koji to ne budu radili, kazne su otprilike 475 dolara za prvi prekršaj i kreću se čak do 3800 dolara za dalje prekršaje. S obzirom na oko 60 hiljada lokala koje treba nadgledati – među kojima je oko 700 kafića – inspektori kažu da će čekati da vide kako se situacija razvija, pre izricanja kazni. To znači da će barem za sada, tradicionalni holandski kafići i dalje ostati u okvirima još jedne holandske tradicije – pravnog sivila.

XS
SM
MD
LG