Linkovi

Bil Gejts više ne provodi puno radno vreme u kompaniji Mikrosoft


Gets je rekao da će preko dobrovoljne fondacije, koju je osnovao sa svojom suprugom Melindom, raditi na poboljšanju zdravstvenih i životnih uslova onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Bil Gejts je verovatno najuspešniji propali student na svetu. Pre više od 30 godina, napustio je studije na Univerzitetu Harvard i osnovao kompaniju Miocrosoft. Prošle godine Harvard mu je uručio diplomu počasnog doktora.

«Želim da zahvalim Harvardu na ukazanoj časti. Sledeće godine nameravam da promenim posao pa je dobro što ću u rezimeu moći da napišem da imam fakultetsku diplomu.»

Sa imovinnom vrednom 58 milijardi dolara Gejts je, prema magazinu Forbs, na trećem mestu po bogatstvu u svetu, tako da neće morati da traži posao. Bogatiji od njega su samo američki investitor, Voren Bafet, i meksički biznismen, Karlos Slim Helu. Pedeset dvogodišnji Bil Gejts nastaviće da u Micorsoftu vrši funkciju predsednika kompanije sa skraćenim radnim vremenom, dok će većinu preostalog vremena posvetiti poslovima oko fondacije, koju je sa suprugom osnovao 2000. godine. Majk Smit je direktor Čeriti Navigejtora, organizacije koja prati rad pet hiljada i 300 američkih dobrotvornih organizacija. On kaže da Amerikanci godišnje daju 300 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, a da fondacija Bila i Melinde Gejts u tome ima veoma važnu ulogu.

«To je najveća privatna fondacija. Fiskalnu 2007. godinu završili su sa 38,7 miljardi dolara. U dobrotvorne svrhe dali su oko 2 milijarde.»

Gejts fondacija daje priloge za borbu protiv zaraznih bolesti, poput virusa HIV i side, malarije i tuberkuloze, kao i za suzbijanje gladi u svetu. Fondacija takođe radi na podizanju obrazovnog standarda i poboljšanju pristupa tehnologiji u Sjedinjenim Državama i pomaže projekte lokalnih zajednica u Sijetlu, gde se nalazi sedište Majkrosofta.

Uticaj fondacije Gejts postao je veći od 2006., kada joj je milijarder Voren Bafet, obećao akcije u vrednosti od 30 milijardi dolara. Bafet je rekao da veruje u efikasnost ciljeva fondacije.

Gejst je o tim ciljevima govorio ove godine na Svetskom ekonomskom Forumu, u Davosu u Švajcarskoj. On je rekao da želi da ubrza poboljšanje životnog standarda milijarde najsiromašnijih u svetu.

«Približno oko milijardu ljudi u svetu gladuje, nema pijaću vodu, struju i sve ono što mi smatramo normalnim».

Bil Gejts kaže da se bolestima poput malarije, koje svake godine uzmu milion života, poklanja malo pažnje. Fondacija Bila i Melinde Gejts će i dalje biti usredsređena na globalno zdravlje, borbu protiv sitomaštva i na poboljšanje obrazovnog sistema u Sjedinjneim Državama. Direktor Čeriti Navigejtora, Majk Smit, kaže da će njegova organizacija i dalje pratiti koliko je Gejtsova fondacija efikasna.

XS
SM
MD
LG