Linkovi

Lideri G-8 diskutuju o situaciji u Africi i klimatskim promenama


Lideri vodećih industrijskih zemalja okupljaju se u Japanu na godišnjem samitu Grupe 8. Predsednik Džordž Buš kaže da će iskoristiti samit da izvrši pripritisak na druge lidere da poštuju prethodna obećanja pomoći Africi.

«Potrebni su nam ljudi koji ne samo da obećavaju, već daju novac za poboljšanje ljudskih prava, dostojanstva i uspostavljanja mira. Vrlo je važno biti odgovoran kad je reč o našim naporima u Africi».

Pre dve godine lideri G-8 obećali su da će udvostručiti finansijsku pomoć Africi na 22 milijarde dolara do 2010. godine. Međutim, nestranačka grupa za povećanje svesti o SIDI i siromaštvu pod nazivom ONE CAMPAIGN ističe da je samo 14 odsto te pomoći isporučeno.

Džulian Smit je direktor evropskog programa Centra za međunarodne i strateške studije, dvostranačke grupe koja se bavi istraživanjem javne politike, ovde u Vašingtonu.

«Jedna star koju Buš može da kaže drugim liderima G-8 je da uporede obećanja sa poslednjeg samita i pružena sredstva. Sjedinjene Države su na vrhu liste ako se pozabavite tim podacima. Stoga američki predsednik na samitu može da kaže da bi voleo da i druge zemlje ispoštuju svoja obećanja, bez obzira da li je reč o Africi ili drugim ekonomskim obećanjima koja su data».

Globalne klimatske promene su takođe pri vrhu dnevnog reda. Na prošlogodišnjem samitu G-8 u Nemačkoj, predsednik Buš je blokirao obavezujuće ograničavanje emisije gasova staklene bašte, zato što se oni nisu odnosili na druge velike zagađivače, uključujući Kinu i Indiju.

Ovogodišnji samit će obuhvatiti i Kinu i Indiju na zasebnim sastancima 16 vodećih ekonomija odgovornih za 80 odsto ugljen dioksida ispuštenog u atmosferu.

Majkl Levi je visoki saradnik za energiju i čovekovu sredinu u nestranačkoj privatnoj istraživačkoj grupi Savet za odnose sa inostranstvom. On kaže da domaćin samita, japanski premijer Jasuo Fukuda želi da Sjedinjene Države zadrži u procesu pred, kako mnogi svetski lideri očekuju, različiti pristup kimatskim promenama narednog američkog predsednika:

«Mislim da ćete primetiti sličnu stvar na ovom sastanku: Japanci će pokušati da izbalansiraju izmedju želje da ovaj sastanak ima najjači mogući ishod sa još većim interesom da se obezbedi da kakav god pristup bude zadat na ovom sastanku za budućnost, Sjedinjene Države budu deo tog trenda i da nova administracija može da skrene u tom smeru koji bi ih zadovoljio».

Premijer Fukuda želi smanjenje gasova koji izazivaju efekat staklenika od 50 odsto do 2050. godine. Funkcioneri Bele kuće smatraju da je to vredan cilj, ali su više fokusirani na to da svaka zemlja postavi sopstvene srednjoročne ciljeve.

Majkl Grin je bio izvršni diretkor za azijska pitanja u Američkom Savetu za nacionalnu bezbednost 2004. i 2005. godine. On je sada vanredni profesor za međunarodne odnose na Džordžtaun univerzitetu:

«Drugi lideri znaju da se u novembru održavaju izbori. Oni vrlo budno prate stavove senatora Mek Kejna i Obame o klimatskim promenama, neširenjem nuklearnog naoružanja, Severnom Korejom, Iranom itd. Međutim, ne verujem da su potencijalna rukovodeća uloga ili ugled predsednika Buša umanjeni kako bi ste mogli očekivati na ovom forumu delimično i zbog toga što ih on sve dobro poznaje. Oni imaju radni odnos. Oni imaju zajednički interes da pokažu da ovaj forum može nešto da postigne».

Pored Kine i Indije, Meksiko, Brazil i Južnoafrička Republika su pozvani na ovaj samit . Takođe su pozvane Južna Koreja, Indonezija i Australija. Predsednik Afričke unije će, prema očekivanjima, prisustvovati samitu baš kao i lideri Etiopije, Gane, Nigerije, Senegala i Tanzanije.

XS
SM
MD
LG