Linkovi

Iran dostavio odgovor Evropskij uniji na ponudu podsticajnih mera


Iranski ambasador u Briselu predao je danas odgovor Teherana na predlog podsticajnih mera koje je šest vodećih zemalja u svetu ponudilo Iranu u zamenu za obustavljanje aktivnosti na obogaćivanju uranijuma.

Paket ekonomskih i drugih podsticaja Iranu, koji su ponudili SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, Teheranu je 14. juna predstavio Solana. Solana i Džalili su danas razgovarali o tom predlogu, a kako je prenela portparolka visokog predstavnika EU Kristina Galjak, razgovor je bio "pozitivan i konstruktivan".

Džalili je najavio u razgovoru sa Solanom "konstruktivan i kreativan odgovor" na ponudu, javila je danas iranska državna televizija,

"Islamska republika je pripremila konstruktivan i kreativan odgovor na pismo šest zemalja stavljajući težište na zajedničke tačke", rekao je Džalili.

Glavni iranski pregovarač nije saopštio detalje odgovora Teherana. Šest vodećih zemalja uslovilo je ponudu Teheranu zahtevom da obustavi sve aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, koji bi, kako strahuju, mogao da bude iskorišćen za proizvodnju nukleranog oružja, što Teheran odlučno negira.

XS
SM
MD
LG