Linkovi

RS predložila Crnoj Gori potpisivanje sporazuma o specijalnim odnosima


Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić razgovarali su danas u Podgorici sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem. Vladi Crne Gore predloženo je potpisivanje sporazuma o specijalnim vezama, rekao je Dodik nakon sastanka.

''Predložili smo Vladi Crne Gore potpisivanje sporazuma o specijalnim odnosima, na što mi imamo pravo u okviru Dejtonskog sporazuma i to je nešto što ćemo finalizirati kasnije''.

Premijer RS saopštio je da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o međusobnim odnosima i zajedničkim temama-prije svega na privrednom planu, u oblasti energetike, saobraćaja, turizma i svega što se mora riješiti zajedničkim projektima:

''Dominantno pitanje bilo je energetika. Dakle, situacija i stav Crne Gore u vezi sa izgradnjom 'Buk Bijele'. Zanimaju nas i mogućnosti izgradnje hidopotencijala u Boki i izgradnja saobraćajnica koje treba da nas komunikacijski povežu bolje-prije svega dionica Foča-Šćepan polje''.

Dodik je istakao vizuelni napredak u Crnoj Gori i dodao:

''Drago mi je da je Crna Gora riješila mnoge svoje probleme, da ima potpunu političku stabilnost i da je okrenuta ekonomskom razvoju. Ona je sposobna i spremna, pogotovo imajući u vidu tu političku čistotu, da po mnogim pitanjima brže napreduje ka evropski integracijama. Ali, to nije samo stvar ni Crne Gore, ni nas, koji takođe tome težimo, nego i EU''.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić potencirao je dobru saradnju dva parlamenta i rekao kako želi da podrži saradnju dvije Vlade. Dodao je da Crna Gora i RS nemaju otvorenih pitanja i da imaju zajedničke poglede na evropske integracije. On je rekao i da crnogorski parlament može pomoći kolegama iz RS kada su u pitanju evropske integracije:

''Crna Gora tu ide nešto ispred nas. Mi smo, nakon potpisivanja SSP 16. juna sada ušli u jednu novu fazu. U parlamentu RS imaćemo iduće sedmice prezentaciju Sporazuma.

U toku jeseni planiramo da nam iz nekoliko susjednih zemalja, uključujući i Crnu Goru, gosti budu visoki zvaničnici, koji bi predstavili njihove operativne planove i načine rješavanja određenih evropskih pitanja. Neko iz Crne Gore, bilo iz parlamenta, bilo iz Odbora ili ministarstva za evropske integracije, mogao bi u RS, pred parlamentom i zvaničnicima, predstaviti kako i šta Crna Gora radi na tom putu''.

Za razliku od zvaničnika Republike Srpske, crnogorski čelnici sa javnošću su kominicirali saopštenjima. I premijer i predsjednik parlamenta Crne Gore istakli su značaj političkih i privrednih veza sa Repubikom Srpskom i BiH, uz očekivanje da će ti odnosi biti unaprijeđeni nizom zajedničkih poduhvata u mnogim oblastima.

XS
SM
MD
LG