Linkovi

Oslobodjeni  kolumbijska političarka francuskog porekla i još 14 talaca



Bivši talac kolumbijskih pobunjenika, Ingrid Betankort, ponovo je sa svojom decom, koja su doputovala iz Francuske sa francuskim ministrom inostranih poslova Bernarom Kušnerom, dan pošto je spašena nakon više od šest godina talaštva. Kolumbijska političarka francuskog porekla i još 14 talaca – uključujući troje Amerikanaca, službenika jedne bezbednosne firme – oslobodjeni su juče u smeloj spasilačkoj operciji koju su kolumbijski bezbednosni funkcioneri opisali kao besprekornu.
Vlasti saopštavaju da su kolumbijski obaveštajni funkcioneri prevarili pobunjenike iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije FARC, da predaju najtraženije taoce radi transporta helikopterom na drugu lokaciju. Kolumbijski funkcioneri saopštavaju da su taoci ušli u, kako su kasnije saznali, vladin helikopter koji ih je prevezao na bezbednu lokaciju.

Funkcioneri navode da je tokom ove spasilačke misije ispaljen samo jedan metak.

Trojica američkih talaca, Mark Gonsalves, Tomas Hous i Kit Stansel stigli su u američku vazduhoplovnu bazu u Teksasu danas i očekuje se da će uskoro ponovo biti sa svojim porodicama.

Pobunjenička grupa FARC još uvek, kako se veruje, drži preko 700 talaca u kolumbijskim logorima u džungli.

XS
SM
MD
LG