Linkovi

Oronule i napuštene zgrade ambasada u Vašingtonu zabrinjavaju susede


Oronule i napuštene zgrade stranih ambasada u Vašingtonu sve češće izazivaju prigovore i gnev suseda i grupa za zaštitu baštine, i loše odnose među diplomatama. Pomenute zgrade uglavnom se nalaze u elegantnom delu američke prestonice i mnoge od njih imaju istorijsku i arhitektonsku vrednost. Lokalne vlasti ne mogu da se brinu o njima jer - u pravnom smislu - predstavljaju stranu teritoriju.

Vašingtonska diplomatska četvrt smeštena je u jednom od najlepših delova grada koji preseca avenija Masačusets. Obe strane te ulice načičkane su prelepim starim zgradama i vilama.

"Bila je ovo lepa kuća, sa vrlo skupim prozorima," kaže Rob Haligan, pokazujući na napuštenu ambasadu Demokratske republike Kongo, sagrađenu pre tačno sto godina.

Takvih rugla ima nekoliko u ovom delu diplomatske četvrti. Oljuštena farba, zarđale rešetke, zapuštena bašta... sve to veoma razgnevljuje lokalne stanovnike.

"Jedno vreme u njoj su stanovali beskućnici, jer voda nije isključena. Kroz razbijene prozore ulaze ptice i glodari, tu se gnezde i razmnožavaju. Ali mislim da bi najgore bilo ako bi beskućnici izazvali požar," kaže Haligan.

Pre nekoliko godina, Kongoanska ambasada se preselila u novu zgradu. Druge zapuštene zgrade pripadaju Maleziji, Pakistanu, Argentini, pa čak i bivšoj Jugoslaviji. Lokalni stanovnici i Liga za zaštitu spomenika žalili su se vlastima. Rebeka Miler je izvršna direktorka pomenute lige.

"Masačusets avenija je netaknuti istorijski deo Vašingtona, uvršten u Nacionalni registar istorijskih spomenika. On simbolizuje razvoj grada. Teško je shvatiti da neko dozvoljava da te zgrade propadaju," kaže Rebeka Miler.

Ima mnogo objašnjenja za to - počevši od činjenice da bi se troškovi opravke merili milionima dolara. Neke ambasade, kao što je Pakistanska, jednostavno su se preselile u modernije zgrade u drugom delu grada. Druge imaju druge razloge. Međutim, gradske vlasti su nemoćne da nešto učine jer su ambasade strane teritorije.

"Zahvaljujući recipročnom sporazumu o diplomatskim predstavništvima u svetu lokalne vlasti jednostavno nemaju ovlašćenje da nešto preduzmu," kaže Rob Haligan.

Posle najnovijeg publiciteta i obimne reportaže objavljene u Vašington postu, neke ambasade su ipak krenule u akciju. Ambasada Ujedinjenih arapskih emirata angažovala je farbare, dok je u napuštenoj Kogoanskoj ambasadi počelo procenjivanje mogućeg obima renoviranja, što je, po mišljenju suseda, već odavno preko potrebno.

XS
SM
MD
LG